Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Спасяваха премръзнали щъркели край Орляк

През последните два дни щъркели бедстваха край село Орляк, Тервелско. Местните хора споделиха, че цели ята от птиците, са със замръзнали криле от падналия леден дъжд и не могат да отлетят. С казуса се занимава народният представител Даниела Димитрова, зам.-кметът Дияна Илиева и кметът на селото Юркие Мустафа.
Проверка на място установи, че щъркелите, макар и вероятно гладни, не са замръзнали.
Кметицата имаше готовност да приюти всички птици в избеното си помещение, но се оказа, че щъркелите не могат да бъдат заловени. Природозащитнци от  Добрич пък препоръчаха хората да не гонят птиците, за да не губят от енергията си, която и без това е ограничена при мразовитите условия. Бяха осигурени хора, които периодично посещаваха района с щъркелите, като целта бе да не се допусне птиците да бъдат нападнати от хищници.
"Вчера направихме обход и видяхме много щъркели около селото. Всички те бяха във видимо добро състояние", каза кметът. Тя обясни, че при извършената проверка днес на мястото е имало само пет щъркела, четири от които са успели да излетят, но най-малката птица от всички не е успяла и е била прибрана на топло в кметството.
Семейството на Юркие Мустафа все пак е спасило няколко щъркела и така ги е спасило от измръзване. В кметството на селото е приютено малко щъркелче, което не е успяло да излети с останалите от ятото.
Експерти обаче призоваха хората да не прибират птиците, а да алармират еколозите. Рисково е да поощряваме хората да задържат бедстващите щъркели в къщите си, да ги хранят, да им оказват много грижи, защото това все пак са диви животни и не можем да кажем дали не са болни и не застрашават здравето им.
c