Политика

Хасан Адемов: Доходите в България наполовина от средните заплащания за Европа

България трябва да следва политика по доходите, която да е догонваща средните нива на заплащане в Европейския съюз. Това каза председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов пред журналисти в Добрич, съобщи БТА.
По думите му на този етап възнагражденията в страната са 40% от средните заплати в Европейския съюз.
В отговор на въпрос за протестите в някои сектори с искане за по-високи възнаграждения Адемов коментира, че един от големите проблеми е, че в страната няма механизъм за определяне на минималната работна заплата.
“За съжаление, механизмът, който беше предложен от Министерството на труда и социалната политика, не беше възприет от социалните партньори. Работодателите настояват договарянето на минималното възнаграждение да става по браншове и професии”, поясни депутатът.
Според него точно това е една от причините за напрежението в някои сектори, в които хора без квалификация, без никакъв принос за увеличаване на производителността, достигат заради ръста на минималната заплата средните възнаграждения.
Така в лечебни заведения санитарки получават заплащане, близко до това на медицинските сестри. В по-малките общини началници на отдели също са с възнаграждения, близки до минималната заплата, даде пример депутатът.
Адемов допълни, че продължават и структурните проблеми на пазара на труда, като работодателите изискват едни умения и квалификация от работната ръка, а образователната система им предлага друг тип кадри.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.