Каварна Общество

Туристите в Каварна ще наблюдават звездите по проект на музея

Туристите и всички, които са любопитни за научните достижения, ще могат да наблюдават в Каварна с модерен телескоп звездното небе, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на историческия музей в крайморския град Пенко Георгиев.

Атракцията ще бъде достъпна догодина в рамките на проекта “Отворен прозорец към Вселената”, който има финансова подкрепа от близо 1.5 милиона евро по програмата за трансгранично сътрудничество “Interreg V-A Румъния-България 2014-2020”. Музеят си партнира с Природонаучния музей, морската академия “Навала” и националния колеж “Мирча Стари” в Констанца за популяризиране на нови маршрути, свързани с научния туризъм.
За модерния телескоп, за който са предвидени 100 000 евро, ще бъде изградена наблюдателна площадка. “Прозорецът” към Вселената ще бъде “отворен” за деца и възрастни в откритото пространство на Морския музей в Каварна.
Експозицията в музея “Добруджа и морето”, която съхранява каменни котви, амфори, открити при подводни археологически експедиции край Каварна, както и копия на карти от древното корабоплаване, също ще бъде популяризирана за научните маршрути в 3D филм.

Снимка: Асен Сираков

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.