Общество

Новите жилища в област Добрич са едни от най-просторните

Добрич е четвърта сред областите с най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище, сочат данните на Териториалното статистическо бюро. Преди нея се нареждат областите Разград, София и Ямбол. Най-малки са жилищата в Монтана и Силистра.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в област Добрич намалява от 168.5 кв. м през четвъртото тримесечие на 2016 г. на 130.5 кв. м през същото тримесечие на 2017 година. В страната средната полезна площ е  94.8 кв. м.

С 43.5 на сто повече жилищни сгради са въведени в експлоатация в Добричка област през последното тримесечие на 2017-а спрямо същия период на предходната година, съобщават от териториалното статистическо бюро-Североизток. С новопостроените 33 жилищни сгради Добричка област се нарежда на пета позиция в страната след Варна, Бургас, Пловдив и София, според обобщените статистически данни.
В региона най-висок е делът на новопостроените жилища с три стаи – 59.6 на сто, а най-нисък на жилищата с шест и повече стаи – 2.1 на сто. От въведените в експлоатация нови сгради 78.8 на сто са със стоманенобетонна конструкция,а с тухлена – 18.2 на сто, посочват статистиците.
Общата полезна площ на всички новопостроени жилища в Добричка област в последното тримесечие на годината достига 6100 квадратни метра или с 10.2 на сто повече в сравнение със същия период на предходната година,докато жилищната площ намалява с 6.6 на сто – до 3000 квадратни метра.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.