Балчик Общество

Миниатюрен кактус цъфти в Ботаническата градина в Балчик

Сред най-миниатюрните представители на колекцията от кактуси и сукуленти на Университетската ботаническа градина в Балчик, който на височина достига едва до десет сантиметра,посреща пролетта в карминово-розови багри, съобщи БТА.

Цветовете на атрактивното растение от семейство “Aizoaceae” се разтварят сутрин и се затварят следобед, съобщават от Ботаническата градина. Дребният сукулент,известен още като миниатюрна пустинна роза, е поставен в стъклена витрина в оранжерията на парка.
Родината на Trichodiadema densum Schwantes е Южна Африка, където обивата слънчевите места с песъчливо-глинести почви. “Пришълецът” в Балчик се очаква да цъфти до късна пролет,посочват ботаниците.
Университетската ботаническа градина притежава и друг известен представител на семейство “Aizoaceae” – сукулента-джудже “живи камъчета”, който заради плоската повърхност на листата с характерна окраска трудно се отличава от околната среда.
Най-богатата колекция от кактуси и сукуленти в България съхранява над 3700 вида и разновидности от екзотичните растения.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.