Балчик Общество

103-годишната Елена от село Преспа посрещна 8-ми март

Елена Стоянова Николова е родена през декември през 1914 година в Румъния. Тя е родила четири деца – две дъщери и двама синове, едното си дете е погребала, както и съпруга си. Днес баба Елена се радва на обичта на многобройните си наследници – тя има осем внука, 12 правнука и четири пра-правнука. Най-малкият е на около три месеца.

Фамилията е разпръсната из цяла Европа – Норвегия, Шотландия, Испания.

Преселили се със съпруга й в България през 1940 година по силата на Крайовската спогодба. Когато се оженили, нямали и една чинийка, къщата им била със сламен покрив. Баба Еленка се шегува, че, ако тогава е знаела, че ще има курорти като Албена и Златни пясъци, нямало да бърза да се задоми, а щяла да изчака, че току-виж можела и някой американец да си хване.

Но, това в кръга на шегата. Възрастната жена е доволна от живота си и от семмейството, което създали със съпруга си. Той бил коларо-железар, който бил много търсен. Двама от внуците му сега са наследили занаята. Столетницата много се гордее с децата и внуците си.

Баба Еленка живее със семейството на единия си син. За нея се грижи снаха й, с която често се поскарват, но пък не могат една без друга. Най-малкият в къщата в село Преспа е Велизар, който е на година и половина.

Столетницата споделя, че никога не е мислила, че ще достигне такава възраст. Нямат дълголетници в рода си. Казва, че животът й е бил хубав, но многото години вече й тежат. Въпреки това, тя всекидневно се грижи за кожата си и използва най-модерните и скъпи кремове и маски за лице и тяло, които внуците от чужбина й изпращат. Сега на шкафчето й има опаковки от Vichy и Bioderma.

Самата тя разказва за мазилата, които са използвали, когато е била млада. За варените кремове, които майка й правела, за крем „Корнела”, както и за помадите, с които се мажела, за да не изгори, докато работи на полето.

 

Баба Елена не спазва специален режим, който да обяснява дълголетието й. Напротив, хапва сладкиши, обича ястията да са с повече мазнина, любител е на тестените изделия. Хапва и месо – свинско, агнешко. Поне два пъти на ден – сутрин и следобед, пие кафе, при това силно. Със захар. Понякога пийва мастика, мента или уиски. Задължително закусва около 7 часа. По обяд дремва. Вечеря винаги в 18 часа.  Холестеролът й е перфектен, а кръвното – като на младо момиче, шегуват се лекарите.

Преди време се наложила операция на крака. Затова сега се придвижва с проходилка, но сама се обслужва, споделят близките й, които се грижат за нея.

Сред гостите, поздравили баба Елена, бе й  народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова.

„Всичко беше хубаво, но вече годините ми станаха много”, сподели баба Еленка с Даниела Димитрова и й показа снимки от младините си. Обича да гледа старите снимки и да си припомня миналото. Глъчта и присъствието на млади хора около нея я зареждат с енергия, а тя обещава да посрещне гости за следващия си рожден ден през декември.

 

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.