Генерал Тошево Общество

Генерал Тошево благодари на премиера за подкрепата да спре добива на газ

Кметове и представители на неправителствения сектор от Генерал Тошево благодариха на премиера Бойко Борисов за спирането добива на газ.

Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево заяви, че е изразил благодарността на жителите на общината към премиера и министрите на земеделието Румен Порожанов, на енергетиката Теменужка Петкова и на околната среда и водите Нено Димов.
Министрите ни подкрепиха и имаха положително отношение към решаване на казуса ни в Община Генерал Тошево, каза Димитров.

Той припомни, че през август 2017 г. фирма “Русгеоком” е внесла доклад за ОВОС за инвестиционно намерение за добива на газ в Община Генерал Тошево.
По думите му са естествени страховете на жителите на Община Генерал Тошево – опасностите от отравяне на водата и замърсяване на почвата, както и лишаване на населението от основния им поминък – земеделието.

“Затова и произведохме референдум на 17 декември 2017 г., с който жителите на Генерал Тошево бяха твърдо против добива на природен газ на територията.
Последва среща с премиера на 3-ти януари 2018 г., на която го запознахме с резултатите. “Още веднъж благодарност за бързото решение на казуса, тъй като на 25 януари експертния съвет към РИОСВ Варна отхвърли инвестиционното намерение на Русгеоком. В момента цари едно спокойствие в общината и успехът е за всички”, каза Димитров.

Костадин Костадинов, председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители в Генерал Тошево също изрази благодарност към управляващите в подкрепата им да отпадне инвестиционното намерение на Русгеоком.

Костадин Костадинов, Национална асоциация на зърнопроизводителите се включи в благодарностите за адекватно взетото решение за добива на газ в Добруджа.

Снимки: Министерски съвет, архив

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.