Добрич Образование

Ученички от ПМГ „Иван Вазов” отиват с националния отбор на Европейската олимпиада по математика

Петя Катранджиева и Елена Вутова от Природо-математическата гимназия „Иван Вазов” в Добрич вече са част от разширения национален отбор за Европейската олимпиада по математика за момичета. Тя ще се проведе във Флоренция – Италия, през месец април 2018 година, съобщиха от учебното заведение.

Това стана в резултат на отличното им представяне на Зимният математически турнир „Атанас Радев“. Той се проведе от 19 до 21 януари в Ямбол. Организатори на състезанието са Министерството на образованието и науката, Регионалното управление по образование в Ямбол и Съюза на математиците в България. Турнирът е за силни състезатели по математика от 8 до 12 клас. Зимният математически турнир „Атанас Радев“ е едно от най-важните, престижни и сложни състезания у нас.

В двудневното състезание участваха около 400 ученици от 8 до 12 клас от математическите гимназии в цялата страна. Задачите, които те трябваше да решат, са на нивото на международните олимпиади по математика, което подготвя учениците за участие в тях.

Жури от изтъкнати математици с председател проф. д-р Иван Тонов оцени резултатите от турнира и класира състезателите. Отборът на ПМГ „Иван Вазов“ се представи успешно, като най-висок резултат постигна Елена Вутова – първа награда в 8 клас, посочват от гимназията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.