Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

17 май- Световен ден на телекомуникациите

На 17 май се отбелязва Световният ден на телекомуникациите и информационното общество (WTISD), за да се повиши осведомеността за значението на телекомуникациите и ролята на информационните и комуникационни технологии за насърчаване на социалното и икономическо развитие в световен мащаб. 

Темата на тазгодишния Световен ден на телекомуникациите е "Цифрови иновации за устойчиво развитие". Иновативните технологии могат да помогнат за справяне с най-неотложните предизвикателства в света, от борбата с изменението на климата до премахването на глада и бедността.

На днешната дата се отбелязва годишнина от подписването на първата Международна телеграфна конвенция и създаването на Международния съюз по телекомуникации (ITU). Според ООН Световният ден се чества ежегодно на 17 май от 1969 г. насам. Той отбелязва основаването на ITU и подписването на първата Международна телеграфна конвенция през 1865 г. През ноември 2005 г. Световната среща на върха по информационното общество призова Общото събрание на ООН да обяви датата за Световен ден на информационното общество.

Денят в световен мащаб включва различни работни срещи и изложби. Тези събития събират политици, експерти от индустрията, технологични ентусиасти и широката общественост, за да обсъдят нововъзникващите тенденции, предизвикателства и възможности в областта на телекомуникациите и информационното общество.

c