Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

16 април - Световен ден на гласа

Вашият глас е вашата визитна картичка. Това е първото нещо, което хората чуват и то им казва много за това кой сте. За да отбележат дарбата на гласа, хората по света празнуват Световния ден на гласа всяка година на 16 април. С това се отбелязва важността на запазването и защитата на нашите гласове от вреди – пушене, злоупотреба с алкохол, прекомерно крещене. По същество Световният ден е честване на забележителния дар на гласа.

На 16 април 1999 година група бразилски лекари и учители по пеене решават да празнуват национален ден на гласа в Бразилия, за да акцентират върху гласовите проблеми. Специалисти отоларинголози от цял свят се присъединяват към тях.

За първи път Денят е отбелязан официално като световен през 2002 година. Хората се насърчават да оценят гласовото си здраве и да предприемат действия за подобряване или поддържане на добри гласови навици. Американската академия по отоларингология - хирургия на главата и шията, спонсорира отбелязването на Световния ден на гласа в САЩ от самото му начало.

Ежегодно на уебсайта world-voice-day.org се публикуват събитията и инициативите, които се организират във връзка със Световния ден на гласа.

c