Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

11 април - Световен ден за борба с болестта на Паркинсон и шизофренията

На 11 април отбелязваме Световния ден за борба с болестта на Паркинсон. Той е обявен през 1997 г. от Световната здравна организация (СЗО). Свързва се с годишнина от рождението на английския лекар Джеймс Паркинсон (1755 – 1824), който описва първи това заболяване през 1817 г. Световният ден се провежда всяка година, за да се повиши осведомеността за болестта на Паркинсон.

Болестта на Паркинсон е най-бързо развиващото се неврологично заболяване в света. Да живееш с болестта на Паркинсон е по-трудно, отколкото хората си мислят. Болестта е различна за всеки - различни симптоми, различни преживявания. Диагнозата е плашеща и в момента няма лечение. Животът с болестта на Паркинсон може да бъде предизвикателство, но в световен мащаб съществува общност на болните от Паркинсон, която е изключително активна и ежегодно организира различни инициативи.

Болестта на Паркинсон засяга около 1 % от хората на възраст над 60 години, при които се причинява прогресивна инвалидност. Най-честите симптоми, които първоначално се появяват при болните, са тремор, намалена сръчност при фините движения, намаляване силата на гласа, намалена изразителност на лицето, смущения на съня, намалено обоняние, нарушения при функционирането на автономната нервна система (напр. запек, повишено или понижено потене, сексуална дисфункция, себореен дерматит), общо усещане за слабост, неразположение или лесна умора, депресия или анхедония, забавено мислене.

11 април е и ден за борба с болестта шизофрения.

Шизофренията е тежко психично заболяване, което се изявява с налудности и халюцинации и се придружава от нарушения във функционирането поради апатия и загуба на волевите способности.

Шизофренията е едно от петте най-скъпо струващи заболявания. Тя засяга 1% от общата популация на населението. 2/3 от лекуваните болни изискват и болнично лечение, поломината от всички болни се лекуват. 15 са новите случаи на 100 000 души. Средна начална възраст за мъжете е 21 г., а за жените -27 г. Ходът на протичане при мъже е по-тежък. 15-20% се възстановяват след първия пристъп, 52 % са без психотични симптоми през следващите 2 години след първия пристъп, 50% са с частично нарушено функциониране след пореден пристъп, 25% са с инвалидизация.

c