Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

1009 ученици полагат изпити по профил и професия в област Добрич, резултатите заминават в София

1009 ученика от последния етап на обучение в средните училища и професионалните гимназии в област Добрич се явяват днес на държавен зрелостен изпит по профилирана подготовка и придобиване на професионална квалификация.

Изпитът започна тази сутрин в 8:30 часа, а в 7:15 сутринта в Министерството на образованието и науката бяха изтеглени Вариант 1, от възможни два и тема 10 от общо 18.

И към този момент в Добрич продължават изпитите, съобщи за Про Нюз Добрич Светлана Василева, началник на Регионалното управление на образованието. Засега не е известно да има проблеми при протичането на ДЗИ, нито да има анулирани работи.

След приключване на изпита директорите на училищата в областта предоставят материалите в РУО, а комисия от експерти заминава днес около 16 часа за София, където изпитните работи ще бъдат предадени в Министерството на образованието и науката в.

Тази година в Добрич зрелостниците, избрали да положат изпит по профилирана подготовка, са 519. От тях най-много са предпочели  английски език - 287; география и икономика – 80; философия 38; история и цивилизации  - 20; биология и здравно образование - 27. Останалите са по други предмети, които се изучават профилирана подготовка - 11 и 12 клас.

Държавни квалификационни изпити по професионална подготовка - Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация са избрали 490 абитуриенти.

Снимките са илюстративни /Про Нюз Добрич © 2023/

c