Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

1 тон бобена чорба сготви и раздаде Ути Бъчваров на площада в Добрич (+снимки)

Пред събралите се посетители на Празника на хляба в Добрич Ути Бъчваров сготви над един тон автентичен добруджански боб, а баби и ученици приготвиха изкушения от хляб

В събота сутрин кулинарът и актьор по призвание Ути Бъчваров забърка на площад „Демокрация“ в Добрич страхотен шедьовър в огромен казан, който събира почти един тон.

100 кг зрял боб, 81 кг зеленчуци, 20 л олио, 20 кг консервирани домати и 9,5 кг подправки бяха необходими на Ути, за да приготви боб чорба в най-големия казан в България.

В приготвянето на фасула участваха професионалният екип на Ути Бъчваров и учениците от ПГ по туризъм "П. К. Яворов", които с умения и ентусиазъм допринесоха за приготвянето на автентичната добруджанска яхния. Учениците бяха наградени от Съюза на хлебопроизводителите в България.

Съставките в бобеното ясние са 100% добруджански, заяви за Про Нюз Добрич Ути Бъчваров. Каузата да използваме локални продукти убива инфлацията, цените за транспорт и горива и поддържа местните производители. Всяка фамилия има свои традиции, но бобът е част от тази традиция на всички. Когато пътници почукат на чужда врата в неголемите села и градове, винаги са били нагостявани с вкусна фасулена яхния и къшей хляб. Така, че чисто емоционално бобът и хлябът имат място във всяка къща. А най-подходящото питие за бобената яхния е каничката отлежало домашно винце, споделя актоьорът готвач.

В това хубаво студено време задължително е да се сложи люта чушка, за да стане по-вкусно, сподели Ути. Сухите пиперки, които той използва, са расли там, където Добруджа влиза в морето – в Шабленско. Сухият пипер е важна подправка, защот дава и цвят, и вкус за фасула. Без него той няма да има този уют, добави той.

Почти 1 тон бе цялото количество от вкусната гозба, която бе раздадена на площад „Демокрация“ на всички присъстващи жители и гости на града, а полиция следеше за спазване на реда.

"Вкусното" събитие се проведе в навечерието на 25 септември – Деня на Добрич, и бе част от Фестивала на хляба, който Община Добрич организира за пети пореден път.

c