Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

„Таласъмът Тропалан” е премиерна постановка №1 на Куклен театър Добрич

С премиерата на детската куклена постановка „Таласъмът Тропалан", Държавен куклен театър „Дора Габе” в Добрич, кани най-малките, заедно с по-големите, за началото на новият артистичен сезон. Първото представяне на Тропалан ще бъде на 20 септември от 18.00 ч. в залата на кукленият театър.
Любимите на поколения деца, истории за Торбалан, всъщност са прототип за създаването на "Таласъмът Тропалан”. Главното и различното в тази история, според създателите ѝ, е наситената с чувство за хумор визия на главния герой Тропалан.
"По време на постановката ще станете свидетели на много весели моменти, но и същевременно на редица поуки - нещо типично и задължително в детските класически приказки”, сподели директорът на добричкия куклен театър Петър Петков, по време на днешната пресконференция, свързана с премиерното представяне на постановката. Присъствайки на репетициите на "Таласъмът Тропалан", Петков е убеден, че себераздаването на актьорите по време на представлението ще запали искрата на радост в малки и големи и пожела на целият актьорски състав, Тропалан да се задържи максимално дълго на сцена.
В ролите участват - Мира Демирева, Теодора Желева, Росен Радев и Валентин Иванов.
За Валентин Иванов, който е най-новото попълнение на трупата, "Таласъмът Тропалан" ще бъде неговият театрален дебют на сцената на ДКТ "Дора Габе". „Успяхме да привлечем качествен актьор, дано успеем и да го задържим по-дълго”, сподели директорът на театъра Петър Петков.
„В 21 век децата имат същите страхове, каквито са имали техните връстниците преди два или три века. Авторовото послание на този спектакъл е, че ние не трябва да се страхуваме от Торбалани и Тропалани, защото винаги можем да ги надвием - да надвием страховете си! Постарахме се да направим представлението изключително забавно, така че децата да се надсмеят над страховете си”, сподели режисьорът Даниела Христова.
Сценографът Наталия Гочева допълни, че цялата трупа много се е забавлявала, докато е работила по постановката. „За нас беше радост по време на репетициите. Искаме от своя страна да я прехвърлим и на децата”, посочи тя. Драматизацията е дело на Янко Митев, по текст на Иво Кънчев.
Режисьор на спектакъла е Даниела Христова
Сценограф - Наталия Гочева
Автор на музиката е Любомира Стоянова
Визуална среда - Елисавета Качулева
c