Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

„Неопърл България“ разшири завода си в Добрич (ВИДЕО+СНИМКИ)

“Неопърл България“ е най-крупният инвеститор в Добрич за последните 30 години и един от най-големите работодатели

„Неопърл България“ е част от германо-швейцарската група Neoperl и се занимава с производство на гъвкави съединения за вода. През 2018 г. е открит заводът на компанията в Добрич. Година след първата копка вече работи с пълен капацитет и разширението му. С новата инвестиция на стойност 7 милиона лева площта на завода се увеличава с още близо 3000 кв. метра, обогатява се продуктовата му гама и създават нови работни места. Българската компания вече е най-големият производител на гъвкави съединения за вода не само в Европа, но и в света. Нейни клиенти са най-големите световни производители на санитарни продукти. “Неопърл България“ е най-крупният инвеститор в Добрич за последните 30 години с инвестиция от 25 милиона лева  и сред най-големите работодатели с над 430 работници и служители.

Една година след първата копка на разширението на завода на „Неопърл България“ в Добрич той вече е факт и работи. „Това, което стартирахме преди една година вече е факт, вече е работещо. Ние можем да кажем, че приключихме една реализация. Въпреки че нейният край не се вижда, винаги сме в едни обстоятелства на подобрение и разширение. Но фактическото разширение на сградата, което направихме е на площ около 3000 квадратни метра, то е факт, машините са там, разположени са и работят. Разбира се, машините не могат да работят сами, на нас ни трябваше персонал, който ние започнахме да го набавяме малко преди самото разширение да бъде факт, тъй като искаме да подготвим кадрите, които ни трябваха, за да могат успешно да се включат по най-добрия начин в тази наша нужда. Вървим в посока, която сме очаквали, посока, която сме си задали. И мога да кажа към днешна дата, че това, което сме планирали, се изпълнява“, казва в интервю за Про Нюз Добрич управителят на „Неопърл България“ Веселин Велев.

Наемането на персонал е започнало още през септември. Към днешна дата са наети около 60 души за разширението. Някои от тях са обучени напълно, а други продължават своето обучение. „Проблемът с кадрите, както тук, така и навсякъде, е труден. Навсякъде липсват кадри. Не само в България, не само в Добрич, а навсякъде. Но това е и предизвикателство за работодателите в крайна сметка, защото човешкият фактор е важен. Това е една инвестиция, която прави работодателят и трябва според нашите разбирания и когато наемеш даден служител, да инвестираш в него, защото той е и част от цялата инвестиция във всяко едно дружество“, смята Веселин Велев.

„Неопърл България“ е един от основните работодатели в Добрич. Там работят около 430 души, като основната част са от град Добрич. Има работници и служители и от населени места в областта, както и от Варна, които пътуват всеки ден.

В изграждането на основната част от завода бяха вложени 15 милиона. Инвестицията в новата сграда възлиза на 5 милиона. Около 2 милиона лева е стойността на новите машини и оборудването. Общата инвестиция на „Неопърл България“ в Добрич до момента възлиза на 25 млн. лева, като включва закупената земя, сгради, машини и съоръжения.

С разширението на производството и новото оборудване „Неопърл България“ се превръща в най-големия производител на гъвкави съединения за вода в Европа. В световен мащаб е, ако не на първо, то е на второ място. Заедно с това допълва и продуктовата си гама. „Нови продукти, които пак са свързани с основния ни продукт – гъвкави съединения, в последните години набират все по-голяма популярност термопомпите, които са за отопление и за охлаждане. Съответно те изискват част от нашите продукти. Това е една малка ниша засега, но проучването показва, че в световен мащаб ще нараства тази нужда. Съответно ние се надяваме да заемем една водеща позиция по предлагането на тези продукти“, казва Веселин Велев.

Клиентите на завода в Добрич са световни марки, пазарът на дребно, како и индустриалните клиенти, които влагат продукти на „Неопърл България“ в свои индустриални продукти – помпи и други съоръжения.

След поредната инвестиция пред ръководството на завода най-голямото предизвикателство е да може да управлява нарасналия обем с поръчки. „Всяко едно нарастване е трудно за управление, а, когато нарастването е голямо, е още по-трудно.  Засега имаме само положителни отзиви от нашите клиенти, което е доказателство, че успяваме да управляваме този наистина голям ръст, който имаме последните месеци“, посочва Веселин Велев. По думите му другото предизвикателство е подобряване на ERP системата за планиране ресурсите на предприятието (enterprise resource planning), която управлява компанията.  „Това, което показва целият колектив по отношение управлението на тези нараснали обеми, тяхната ангажираност към усвояването, прилагането и подобрението на  ERP системата, е забележително. Това показва още един път, че имаме един колектив, висококвалифициран, високо отговорен и мотивиран. Нашите колеги трябва да се гордеят с това, което правят, и съвсем заслужено да имат самочувствие на успели хора в своята професия“, посочва Веселин Велев.

В интервюто за Про Нюз Добрич управителят на „Неопърл България“ разказва и за партньорството с учебни заведения – гимназии и университети, за подготовка на кадри за нуждите на компанията.

c