Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

„Изкуството и ние днес“: Трансграничен празник на творчеството в ХГ – Добрич (СНИМКИ)

За седма поредна година Художествената галерия в Добрич представя проекта „Изкуството и ние днес“, куриран от известния румънски куратор Дан Тудор Труйка. Тази година събитието събира заедно художници от Румъния, Гърция, Молдова, Испания, Унгария и Германия, които работят в различни области като живопис, графика и художествен текстил.

Изложбата беше официално открита от директора на Художествената галерия - Добрич, Недко Недков и куратора Дан Труйка в присъствието на художници, ценители и гости на галерията.

Проектът „Изкуството и ние днес“ стартира през 2016 г., с цел да насърчи трансграничното културно сътрудничество и разбирателство между артисти от различни страни. Всяка година изложбата показва произведения на изкуството от различни художници, които споделят своя уникален опит и перспективи чрез своето изкуство. Предишните издания на изложбата приветстваха художници от страни като България, Сърбия, Македония, Турция, Полша и Украйна, демонстрирайки силата на изкуството да обединява хората и да преодолява културните различия.

Тази година седмото издание на „Изкуството и ние днес“ включва произведения на 21 художници, всеки от които притежава отличителен стил и техника. Сред имената са Евангелия Така, Василе Сарачи, Аурелия Матей, Елена Даскалеску и др. Ценителите ще могат да видят и работите на Ботар Ласло, Мариана Данкау, Юлиан Мита, Ана Оприсореану и др.

Техните произведения предлагат поглед върху разнообразните художествени практики и теми, изследвани от съвременните художници, като същевременно подчертават споделените преживявания и емоции, които надхвърлят националните граници.

Директорът Недко Недков и кураторът Дан Труйка приветстваха изложбата, подчертавайки важността на продължаващото сътрудничество между артистите и галерията.

По време на приема гостите имаха възможност да разговарят с куратора, да научат повече за изкуството и вдъхновението и да оценят силата на творчеството да свързва хората. Събитието събра артисти, колекционери, критици и ентусиасти на изкуството, създавайки оживена атмосфера, изпълнена с креативност и културен обмен.

Възможност да станете част от това трансгранично празненство на творчеството и културното сътрудничество е до 4 април 2024 г. в Художествена галерия - Добрич.

c