Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

„Албена“ отчита добър темп на записванията за лято 2024, бележи ръст на всички пазари (ВИДЕО)

Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД – един от основните туроператори по Северното Черноморие

Красимира Стоянова, изпълнителен директор на „Албена Тур“ ЕАД – един от основните туроператори, осъществяващи дейност по Северното Черноморие

Приключиха туристическите борси, в  които Албена участва изключително активно. Какво са резултатите и какви са очакванията в навечерието на новия сезон?

Новият сезон започна за нас вече. Ние проведохме няколко турнира в Албена. В момента дори върви турнир по карате. Миналата седмица имахме футболен турнир. След една седмица започват да идват нашите участници във фестивала по салса, който е традиционно вече се провежда над 6 години при нас, като на 25 април започват да идват над 2000 човека от 28 държави. Паралелно със започването на първите мероприятия, започват да идват и инфо туровете с агенти, които да се запознаят с готовността на нашата база. Още в понеделник посрещам 14 агенции от най-големия немски туроператор DER Touristik,  които организираха посещението на България, и то няма да е съсредоточено само в Албена. Напротив, те ще покажат цяла България, за да може агентите да са наясно с промяната на нашия имидж, с новостите на нашия продукт, с опитите ни да излезем от имиджа на дестинацията. Това е много голям успех за нас. Още повече, че тези инфо турове, които предстоят, част от тях са по програмата за реклама, съвместно с общините. Като тук хубавото е, че всяка една от общините е положила усилия да събере същността на нашия продукт, това, с което може да се гордеем, като почнем от най-древната цивилизация Хаманджия в Шабла и стигнем до възможностите като днешното мероприятие, което е много знаково за нашите румънски туристи, които имат сантимент към тези райони от Добруджа, които имат сантимент към летище Балчик, на което кралица Мария е кацала, когато е посещавала и прекарвала летата си в лятната резиденция в Ботаническата градина в Балчик. Надявам се, че ще можем и на немски пазар, и на скандиинавски пазар да продължим тази реклама, която сме започнали, защото чрез нея ние даваме възможност нашите партньори да открият един нов продукт, една нова дестинация с много преживявания.

Имахме публикация в 17 издания в Норвегия за възможностите за лов на трюфели до Балчик. Това също е нещо, което в годините не е било разпространено. Ние сме една от държавите, които сме най-големи производители на трюфели. Дори италианците от задния си двор купуват от нашите трюфели. Важно е ние да можем да се хвалим, че сме най-големите производители на лавандула, че дори имаме ферма за стриди в Кранево. Това е нещо, което всеки един турист  търси като преживяване и е нещо, което искаме да покажем с тези инфо турове. И, естествено, съпътствано с фейсбук и инстаграм постове, реклами по медии. Всички акции, които сме заложили в тази реклама. Тя не е спряла, а продължава по различните графици, по различните партньори, туроператори и пазари. В това число продължава и до май, юни. И ще подсили записванията и до тогава. Защото, в момента записванията вървят с много добър темп. Имаме ръстове на всички пазари.

Ще успеете ли да се върнете на пред ковид нивата?

Много се надяваме. Просто на този момент не можем да оценим каква част от ръста е желание на нашите туристи да се запишат на ранни записвания, доколко седалките са предвидили за сезона ще ни позволят да запазим темпа на записвания. Но се надяваме, че ще реализираме един ръст спрямо предходната година от 10-15%.

На кои пазари "Албена" АД бележи ръст? Забелязва ли се спад на някои от пазарите предвид военните действия?

Няма спад на пазарите. Най-голям ръст имаме на чешки, полски, немски пазар, които са наши традиционни пазари. Скандинавски пазар върви с ръст, също така румънския и българския. Като изключим пазари, които сме загубили заради войната – това са нашите гости от Русия и Украйна, които традиционно идваха с много фестивали – детски и младежки, в Албена. Но това няма как да се възстанови в момента.

Кадровите проблеми решени ли са? Осигурени ли са кадри за този сезон?

Осигурени са кадри, но доста усилия ни коства това. Особено когато нямаме политика да подпомагаме кадрите, конкретно българите, които са заети само през лятото. Хубаво е и в тази посока ние ще продължим да настояваме пред министъра на туризма да взема и да прилага добри примери от наши и съседи, и конкуренти. Добър пример в тази посока има в Гърция. Облекчаването на условията за данъчните облагания за хората, които са заети сезонно, е нещо, което можем да направим и в България. Нещо, което се прилага вече в Гърция и би ни дало възможност да си решим поне частично проблема с персонала в България. Защото в момента, колкото и да ни се иска да работят основно българи, в нашите хотели това е невъзможно, и се налага да "внасяме" работна ръка от различни държави, в т.ч. Турция, Киргистан, Украйна, в по-малко количество, но без тях не можем да си осигурим персонала.

c