Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Знания и мъдрост за йога от извора дарява на учениците си Мариета Канаврова от Добрич

Една своя мечта сбъдна наскоро преподавателят по йога Мариета Канаврова от Добрич. Тя посети Индия, където участва в обучение по йога. Сега наученото и усвоено тя дарява на своите ученици – до края на месец март в Академия „Мирен свят, където по принцип се състоят часовете й по йога, се провеждат Дни на отворените врати, в които посещенията на всички практики са безплатни.

В Индия Мариета бе в продължение на две седмици – от 25 февруари до 11 март. Тя бе част от група от 18 души от цялата страна, ръководена от Тодор Тодоров Таруна - изключително опитен учител с обширни и дълбоки познания в областта на йога. Той самият се е обучавал при най-добрите учители в света и прекарва по няколко месеца всяка година в Индия. „Мога да кажа, че силата и въздействието му като учител е най-вече чрез личния пример - всичко което говори и преподава, той самият го практикува и прилага, и така всъщност увлича последователи – споделя Канаврова. - Впечатляващи са познанията му за древните текстове, които знае и цитира на санскрит, когато ги разяснява на учениците си. Това може би е най-въздействащата част от обучението ми при Таруна - древните знания, произнесени в оригинал на древния им език санскрит, след което преведени и разяснени“.

Мариета обяснява, че конкретният вид йога, в който се обучават при Тодор Тодоров Таруна, е т. нар. "ащанга йога", а двигателният стил се нарича "виняса крама - майсор". Майсор всъщност е име на град в Индия, от който произлиза този стил. Именно в този град групата от България прекарва първата седмица от престоя си в Индия. „Майсор е емблематично място, град който е център и средище на йога и е, бих казала, чест и привилегия за всеки йога практикуващ да се докосне до него“, споделя Канаврова. Тя разказва, че обучението им е включвало двуразови практики: 2 часа "виняса крама - майсор" сутрин и 2 часа работилница следобед за усъвършенстване на техника и детайли от асаните, дишане и медитация. А между двете практики - посещения на храмове и свещени места с цялата история и дълбочина на познания, поднесени и разяснени лично от Таруна.

В Майсор са имали и местен индийски йога учител - Чидананда. „За мен обаче Таруна е по-въздействащ от индийците дори. Имаме си уникален български преподавател, понеже е минал през много учители от извора, докато той самият стане извор. Там беше богатство да имаме двама учители - истинско и дълбоко потапяне в йога“, споделя възхищението си треньорът от Добрич.

„В Индия е много колоритно – като цветове, като миризми, като култура – разказва за впечатленията си за азиатската държава Мариета – Там всички са спокойни, усмихнати. Винаги са благоразположени и добронамерени“.

Мариета Канаврова преподава йога от пет години. Искрата се запалва когато се включва в клас по йога в България на гостуващ учител от Индия – Свамиджи Капри. Преди това е била скептична по отношение на този вид двигателна активност. Като дете е тренирала художествена гимнастика, след това има прекъсване от 20 години, в които не е спортувала. След класа на индиеца се заинтригува и започва да се интересува, да гледа видеа, да чете книги, да се включва в курсове, обучения и лекции на български и чуждестранни учители по йога, между които и на големия Христо Илиев. Но най-заинтригувана остава от срещите и практиките с Тодор Тодоров Таруна. „Учителят има огромно и даже бих казала решаващо значение. Преди това нещата бяха на парче, бяха разпилени. Имах нужда някой да ми ги подреди, имах въпроси, на които някой да ми отговори, да ми обясни“, споделя Мариета. След обученията си при Тодоров - ритрийти, практики, лекции и онлайн уроци, осъзнава истинската дълбочина на йога. Обяснява, че чак тогава се е почувствала сигурна в знанията си, които от своя страна да споделя с други хора и да преподава.

Питаме Мариета какво всъщност е йога – само двигателна активност ли. „Йога не са само упражнения – обяснява тя. - Дори и типичните асани /пози/, за да да са наистина йога, трябва да са изпълнени с определени задължителни компоненти - дишане, концентрация, бандхи. Не всяка асана може да се нарече йога и в същото време всяко едно каквото и да е физическо упражнение, изпълнено с тези три компонента, може да се превърне в йога. И до тук говорим само за физическата практика. От там нататък следва още цял един океан от знания за човека и света. И ако трябва с една дума да опиша какво им е ценното на тези знания е, че те имат способността да облагородяват.

Лично за мен най-впечатляващият ефект от редовното практикуване на йога е положителното въздействието върху възприятията на хората. Физиката и психиката са като скачени съдове. Всички качества, които се изработват на физически ниво - като гъвкавост, сила, издръжливост, баланс, всъщност се пренасят и като качества на характера. Работейки за гъвкавост на тялото - умът и мисленето на човека също стават по-гъвкави. Работейки за сила на тялото, човек става и психически по-силен. Работейки за издръжливост - човек и психически става по-устойчив. Работейки за баланс с тялото, човек и емоционално става по-стабилен и по-спокоен. Лично за себе си, а също за и хората, с които общувам, мога да твърдя, че при редовно практикуване на йога и физическото, и психо-емоционалното здравословно състояние рязко се покачват, а с тях и цялостното качество на живот. Йога е добро за хората. И всички знания и техники си заслужава да бъдат споделени, включително и безвъзмездно“.

Посещението на Мариета Канаврова в Индия е първо. Споделя, че е трябвало да се осъществи още преди три години, било организирано, но провалено и отложено заради пандемията. По думите й обучението й в азиатската й държава е довело до затвърждаване на доверието й към йога. „Много неща се подредиха, доизясниха. Човек винаги има въпроси. Когато си отговориш след тях идват други. Обучението и просвещението са неща, които нямат крайна точка. Те са процеси, те се надграждат. Те са като хоризонта – тъкмо го достигнеш и веднага се открива следващият“.

В момента Мариета Канаврова има практики по йога за възрастни в Академия „Мирен свят“ и в Младежкия център – за младежи. Тя влага знанията си по йога и като основа на работата си в професионалния спорт с деца от 4 до 16-годишна възраст. Преди три години основава Клуб по естетическа групова гимнастика "Виктория", който миналата година пожъна отлични спортни резултати. „Това може би е най-яркото и истинско доказателство за ефективността на йога – смята Мариета. - За мен впечатляващите ни спортни резултати се дължат именно на знанията от йога за работа с физиката и психиката на децата. Това са знания и техники за работа, благодарение на които за минимално време с децата от клуба постигнахме максимални резултати – включително и балкански шампиони по естетическа групова гимнастика за 2022 година“.

Знанията, продължава тя, са нещо, което няма цена, а стойност. За Мариета новите знания и опитност, събрани в Индия, са безценни. „За мен те са подарък от живота и съдбата, който на свой ред аз също желая да подаря на хората от моя град. Най-добрият начин да се отблагодаря за тази благословия в живота си е като я споделя и раздам. Ще съм щастлива повече и нови хора да се докоснат, насладят и увлекат от йога. Ето защо всички практики от момента на завръщането ми до края на месец март са безплатни“. Канаврова обясни, че те са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали. Фокусът е върху правилното и пълно дишане и способността за концентрация, които на свой ред са входът към медитация. Всяка практика започва с пранаяма (дихателни упражнения), продължава с асани и завършва с релаксация и звукотерапия с тибетски купи. Провеждат се в дните понеделник, сряда и петък от 8.30 часа и в неделя от 9 и от 11 часа. Желаещите могат да запазят своето място като се свържат в социалните мрежи или на тел. 0888 256202.

c