Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Зеленски заяви, че снощните руски атаки в Украйна са били насочени срещу две водноелектрически централи

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Каневската и Днепровската ВЕЦ (и двете част от каскадата водноелектрически централи на река Днепър – бел. ред.) са били цел на снощните руски въздушни удари в Украйна, предаде Ройтерс.
Според украинската новинарска агенция Укринформ Зеленски е провел заседание с Щаба на върховния главнокомандващ, за да обсъди ударите срещу украинската енергийна инфраструктура и доставката на оръжия и боеприпаси, включително на системи за противовъздушна отбрана.
„Терористичната държава иска да повтори екологичната катастрофа в Херсонска област. Но сега не само Украйна, но и Молдова е под заплаха. Водата не се спира пред граничните стълбове, както и руската война няма да се спре, ако не я спрем ние заедно и навреме в Украйна“, се казва в изявление на Зеленски, публикувано в комуникационното приложение „Телеграм“. Според украинския лидер „предизвикателствата са наистина сериозни“.
По данни на „Укренерго“, цитирани от АФП, днес в три области на Украйна (Днепропетровска, Запорожка и Кировоградска) е имало извънредно спиране на електрозахранването след руските удари.
Зеленски е изслушал докладите на премиера Денис Шмигал, на министъра на енергетиката Герман Галушченко и на директорите на „Укренерго“ и „Нафтогаз“ (Володимир Кудрицкий и Олексий Чернишов) за щетите и работата по възстановяването.
Зеленски каза, че на срещата са били обсъдени най-ефективните начини за физическа защита на инфраструктурни обекти.
Президентът отбеляза, че вторият въпрос на заседанието е бил доставката на оръжие и боеприпаси в краткосрочен и дългосрочен план.
„Необходимостта от противовъздушна отбрана излезе на преден план. Поради интензитета на руския обстрел е необходимо да попълваме запасите си по-бързо. Наредих засилване на работата с партньорите. Разчитаме на бързата им реакция“, заяви той.

c