Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Зеленски заяви че десетима цивилни са били върнати от плен в Русия и Беларус

Президентът на Украйна Володимир Зеленски снощи заяви, че десетима души, всичките цивилни, са били върнати в страната от плен в Русия и нейния съюзник Беларус, предаде Ройтерс.
Зеленски написа в своя публикация в приложението "Телеграм", че сред върнатите са виден представител на етническата татарска общност в Крим, двама католически свещеници и петима души, които са били в плен в Беларус. Имало е и двама цивилни, задържани отпреди руската инвазия през 2022 година.
Междувременно също снощи Международният валутен фонд (МВФ) съобщи, че изпълнителният му съвет е одобрил отпускането на 2,2 милиарда долара за бюджетна подкрепа за Украйна, след като е приключил четвъртият преглед на четиригодишната кредитна програма на страната на обща стойност 15,6 милиарда долара.
В изявление на МВФ се казва, че представянето на Украйна по програмата за разширено финансиране остава добро въпреки трудните условия, като количествените цели са постигнати, а структурните показатели са изпълнени навреме или с малки закъснения.
Фондът коригира в посока надолу прогнозата си за растежа на БВП на Украйна през 2024 г. до диапазона 2,5-3,5% в сравнение с предишната прогноза от април за 3,2%. Фондът се позова на влошените потребителски и бизнес нагласи поради последните развития на руската инвазия, както и засилените руски атаки, които са нанесли щети на енергийната инфраструктура на Украйна.

c