Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Защо крайната десница остана разочарована на евроизборите в Швеция

През последните години изглеждаше, че нищо не може да спре успехите на крайната десница в Северна Европа, пише в. "Монд". През октомври 2022 г. политическата партия "Шведски демократи" (ШД), която месец по-рано се класира втора на парламентарните избори с 20,5% от гласовете, подписа коалиционно споразумение с консервативната неолиберална десница. Осем месеца по-късно, през юни 2023 г., финландска крайнодясна партия влезе в правителството в Хелзинки, докато в Дания Народната партия успя да наложи миграционната си политика, която беше възприета дори от социалдемократите.
На изборите за Европейски парламент на 9 юни тази тенденция обаче бе прекъсната, коментира френското издание. Докато на други места в Европа националистическите движения триумфираха, в скандинавските страни те бяха победени от левицата, която излезе начело в Швеция, Финландия и Дания. Този резултат беше приветстван от водещия кандидат на шведската Лява партия Йонас Сьостед, който го нарече "лъч надежда" за Европа. Лидерът на социалдемократите Магдалена Андершон, чиято партия спечели изборите, също изрази задоволството си, като обяви, че "в Швеция духа ляв вятър".
Поражението е особено болезнено за ШД, тъй като в продължение на месеци преди изборите социологическите агенции неизменно прогнозираха подкрепа от 18% до 20% за партията, посочва "Монд". Партията на Ими Окешон получи 15,3% на европейските избори през 2019 г. и от създаването си през 1988 г. печелеше позиции на всеки следващи избори. 
Изборите в Швеция за Европейски парламент на 9 юни обаче отбелязаха първия електорален неуспех за шведската популистка партия, която получи само 13,4% коментира Асошиейтед прес.
Тя се нареди зад социалдемократите, консерваторите от Умерена коалиционна партия на премиера Улф Кристершон и Партия на зелените, която най-много подобри резултата си в сравнение с националните избори. 
Слабото представяне на "Шведски демократи" беше "най-голямата сензация на изборната нощ", заяви Матс Кнутсон, политически анализатор от шведската телевизия Ес Ве Те.
Според него сред причините за слабото представяне може да е фактът, че партията се сблъска с буря от критики, след като обществената телевизия излъчи разследване, според което тя е използвала фалшиви профили в социалните медии, за да напада политическите си опоненти и съюзници, разпространявала е подправени видеоклипове и е публикувала расистки коментари. Кнутсон също така отбеляза, че този път въпросът за миграцията не е бил особено важен за избирателите.
Според Кристин Нисен, анализатор от базирания в Копенхаген мозъчен тръст "Европа", миграцията не е била водеща тема в Северна Европа като цяло за разлика от Южна Европа, където "въпроси като миграцията са важни за избирателите там".
Въпреки това, макар че според анализите на резултатите от изборите "Шведски демократи" са загубили избиратели в повечето възрастови групи, едно ключово изключение са младите хора.
Според данни на шведската телевизия Ес Ве Те партията е успяла да задържи 10% от дела си сред избирателите на възраст между 22 и 30 години в сравнение с последните европейски избори през 2019 година. Делът на гласовете за "Шведски демократи" сред хората между 18 и 21 години е скочил от 9% на 15% на последните избори.
Анализ, публикуван от шведската информационна агенция TT, показва, че партията е била много по-активна в платформите на социалните мрежи в сравнение с други политически партии и е имала много повече прояви онлайн.
Въпреки че "Шведски демократи" запази тримата си евродепутати в новия състав на Европейския парламент, очакванията за представянето на партията бяха значително по-големи, тъй като тя искаше да отрази на европейските избори статута си на втората по големина партия в националния парламент, посочва "Юроактив".
Вместо това "Шведски демократи" бе победена дори от Партия на зелените, която спечели 13,8% в сравнение с едва 5% на последните национални избори и в момента има четири пъти по-малко депутати от дясната партия в националния парламент.
"Прекрасно е да видим тези данни. Ние сме силни, ние сме третата по големина партия", заяви миналия понеделник говорителят на Партия на зелените Даниел Хелден. "Мисля, че шведският народ осъзнава, че ШД не е алтернатива", добави той.
Тобиас Хюбинет, професор в университета в Карлстад, обаче посочва, че причината за слабото представяне на крайнодясната партия може да е била и сравнително по-ниската избирателна активност на европейските избори в сравнение с националните. "Спадът в подкрепата за "Шведски демократи" най-вероятно се дължи на спадането на избирателната активност, което означава, че много млади хора и хора от работническата класа, гласуващи за ШД, са се въздържали от гласуване", обяснява Хюбинет.
От друга страна, според данните на шведския избирателен орган, Лявата партия е постигнала най-добрия резултат в сравнение с представянето на всички партии като цяло, като печели 11% - с 4,2 процентни пункта повече от предишните избори и получава още едно депутатско място в Европейския парламент.
Водещият кандидат на Лявата партия Йонас Сьостед нарече своята партия победител на вечерта.
"Това са фантастични червено-зелени избори. Ако това бяха общи избори, щяхме напълно да разгромим партиите от управляващата коалиция", каза той пред националната телевизия Ес Ве Те. Левицата изглежда може да бъде противовес на нарастващата подкрепа за крайна десница в Европа, смята той.

c