Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Заради ремонта: Наематели на обекти в центъра на Добрич се опасяват от пропуснати ползи през лятото

Представителите на бизнеса настояват дейностите да започнат най-рано през септември или Етап I от проекта, който обхваща именно този участък, да бъде изпълнен на 4-5 подетапа

Наематели на търговски обекти, разположени между Стара къща и Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ в Добрич, се тревожат, че ако започне през юни, реконструкцията на центъра може да доведе до пропуснати ползи през летния сезон. Те споделиха опасенията си на среща с кмета Йордан Йорданов, заместник-кмета инж. Пенчо Керванов и ландшафтния архитект Христо Даскалов.

Представителите на бизнеса настояват дейностите да започнат най-рано през септември или Етап I от проекта, който обхваща именно този участък, да бъде реализиран на 4-5 подетапа, за да може по-малък брой обекти да бъдат засегнати едновременно и за по-кратки периоди от време.

По думите на проектантския екип обаче Етап I може да бъде „раздробен“ най-много надве – в района на „Блага Вайзе“, където е предвидено прекъсване на инженерна инфраструктура – дъждоприемници.  

Инж. Керванов обясни, че първата стъпка е фрезоване на горните 10-12 см от съществуващата настилката, докато се стигне до здрава бетонна основа. Това означава, че гражданите няма да газят в кал при евентуални валежи, а финият прах може да бъде почистван периодично, допълни той.

Търговските обекти ще могат да останат отворени през цялото време, а жители и гости на Добрич ще имат достъп до тях, увериха проектантите. Йорданов добави, че след избора на изпълнител ще се търсят варианти ремонтните дейности да приключат възможно най-бързо, без това да се отрази на качеството на работа.

Община Добрич може да предложи на местния парламент някои от обектите да бъдат освободени от наем за тераса поне за месец май, каза още градоначалникът. Инж. Керванов увери присъстващите, че местната управа ще поддържа постоянна комуникация с тях за всеки един етап от ремонтните дейности.

Подменени при изпълнението на Етап I ще бъдат около 60 от общо 108 дървета, а 4 ще бъдат изцяло премахнати, каза Христо Даскалов.

 

 

c