Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Западният печат коментира речта на кандидата за вицепрезидент на САЩ Джей Ди Ванс

Избраният от Тръмп кандидат за вицепрезидент на САЩ Джей Ди Ванс беше звездата на вечерта, заедно с редица популистки и изолационистки настроени лидери, пише във водеща новина американският вестник "Вашингтон пост".
Ванс разказа историята на момче, израснало в бедност в югозападен Охайо без баща и с наркозависима майка, което в момента в кандидат за вицепрезидент, обяснява вестникът и уточнява, че така Ванс се надява, че кандидатурата им с Тръмп ще даде отражение сред работническата класа и селските райони на Америка, коментира изданието.
Според "Вашингтон пост" Ванс най-много прилича на Тръмп в идеологическо отношение от тримата мъже, които в крайна сметка са потенциални вицепрезиденти. Вестникът обяснява, че той може да помогне на бившия президент да укрепи подкрепата си в Пенсилвания, един от трите щата от "Синята стена", заедно с Мичиган и Уисконсин, които според демократите са единственият път на Байдън към оставане в Белия дом. Помощниците на Тръмп се надяват, че с историята за миналото си Ванс би могъл да помогне за укрепване на подкрепата в работнически и селски райони, подобни на тези, в които е израснал, пише изданието. 
Джей Ди Ванс прие номинацията за вицепрезидент с реч, в която осъди досегашните лидери на САЩ, коментира британският вестник "Гардиън". Той обръща внимание на това, че на националния конгрес на Републиканската партия Ванс не е повдигнал въпроса за абортите, демокрацията и "Проект 2025", а вместо това е превърнал опита за убийство на Тръмп в "основата на речта си". 
Американското издание "Уолстрийт джърнъл" подчертава, че Ванс би могъл да бъде вероятен наследник на лидерството в Републиканската партия, докато британският "Телеграф" се фокусира върху "мисията на Ванс за следващите четири месеца" - да помогне на Доналд Тръмп да изравни със земята "Синята стена" в щатите от Ръждивия пояс. Вестникът подчертава, че по време на речта си той многократно е говорил за Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин - трите щата, които според социолози ще определят резултата от изборите. Ванс дори се пошегува с делегацията от родния си щат Охайо да се "успокои", защото "трябва да спечелим Мичиган", правейки препратка към американския футбол и жестокото съперничество между двата щата, обяснява британското издание. 
Изборът на Доналд Тръмп Джей Ди Ванс да бъде негов съекипник на изборите затвърждава прехода на Републиканската партия от свободния пазарен консерватизъм от епохата на Рейгън и Буш към икономическия популизъм на движението "Да направим Америка отново велика", пише американското издание "Файненшъл Таймс". Напрежението в областта на търговията с европейските и азиатските съюзници, а вероятно дори и с Канада, ще се разпали отново, смятат анализатори, цитирани от вестника. 
Малко вероятно е Тръмп изведнъж да прегърне синдикатите или да се застъпи за правата на трудещите се, но неочакваната поява на синдикалиста Шон О'Брайън на форума на Републиканската партия показва, че подкрепата за нея от едрия бизнес и големите мултинационални компании вече не бива да се приема за даденост, смята изданието.
Според "Файненшъл Таймс" 39-годишният сенатор от Охайо се е опирал силно на детството си, прекарано в бедност, за да разкритикува Уолстрийт и елитите, представяйки движението на Тръмп като защитник на американския работник. Ванс отправи нападки срещу Уолстрийт, въпреки че кратката му политическа кариера е подкрепена от някои от най-богатите хора в САЩ, включително либертарианския милиардер Питър Тийл, който в качеството си на "крал на Силициевата долина" разширява още повече политическия си обхват, пише вестникът. Той отбелязва, че кратката кариера на Ванс в областта на рисковия капитал олицетворява начина, по който либертарианското течение в Силициевата долина, представлявано от Тийл, се е сближило с привържениците на Тръмп в Републиканската партия.
Американското издание на списание "Политико" пише, че в речта на Джей Ди Ванс има една реплика, която лесно може да обобщи вечерта: "Доналд Тръмп е последната надежда на Америка да възстанови това, което, ако бъде изгубено, може никога повече да не бъде намерено." Всички говорители тази вечер обрисуваха мрачна, апокалиптична картина на една страна в упадък, обобщава списанието. "В Америка начело с Джо Байдън Третата световна война е на хоризонта. В Америка начело с Джо Байдън нелегалните мигранти превземат страната. В Америка начело с Джо Байдън лошото състояние на икономиката разбива мечтите", пише в авторски материал Мая Уорд от "Политико".
Според списанието Джей Ди Ванс олицетворява настроенията и състоянието на Републиканската партия в момента много по-добре дори от самия Тръмп.

c