Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Зам.-министър Таня Георгиева в Добрич: Българските фермери са поставени в ситуация на още по-сериозна нестабилност

Сбъднаха се прогнозите за добра реколта от есенни култури, но в контекста на събитията от последната седмица нашите фермери са поставени в ситуация на още по-голяма нестабилност, от която до момента сме имали. Това каза пред журналисти в Добрич заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева, която е гост а Деня на полето. Тя визира атаките на пристанищата, през които Украйна изнася, не само черноморските и дунавски такива, отказа на Русия да се завърне в „Черноморската сделка“.

„Наличието на „Черноморската сделка“, зърнения коридор и експорта през Черно море беше до известна степен някаква сигурност, чрез която може да изнася не само Украйна, но и други страни. Липсата на това натоварва изключително много целия ЕС, а ние, петте страни, които сме най-засегнати, сигурно най-силно ще го усетим“, каза зам.-министърът.

Тя подчерта, че тази ситуация се обсъжда и на Съвет на министрите днес. „Това е една тема, която ще набира скорост в търсене на решения как страните в ЕС да могат да гарантират, че през сухопътен или железопътен транспорт ще могат да пренасочат тези товари през пристанища през Гърция, Хърватска или балтийските страни, което неминуемо ще оскъпи този експорт. На днешното заседание на министрите на най-засегнатите страни отново излизат с обща позиция, че защитават своите фермери, тяхната конкурентноспособност, за удължаване на ограниченията на слънчоглед, царевица, пшеница, рапица след 15 септември. Но това е решение на европейско ниво и се изисква доста сериозна дипломация“, подчерта тя.     

Таня Георгиева съобщи, че екипът на министерството е работил изключително динамично по отношение на първите драфтове по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с фонда да екологична и технологично модернизация. „Установихме много дефицити и необходимост от добавяне, доработване, прецизиране. Вчера публикувахме две от процедурите за обществено обсъждане. Очакваме отзиви от страна на заинтересованите“, каза тя.

Подчерта, че този механизъм се управлява по съвършено различен начин, което нашите фермери трябва да знаят с оглед на очакванията им колко бързо можем да стартираме приемите. „Това е механизъм, който е на пряко управление от ЕК. Трябва да имаш санкция от нея „зелена светлина“, за да можеш да пуснеш процедурата и приемът да тръгне. Въпреки голямото ни желание да е по-кратък срокът на общественото обсъждане или по-бързо да се пусне, не сме в такава позиция. Задължително изчакваме отговорите на ЕК“, каза Таня Георгиева.

Съобщи, че предстои скоро да се пуснат за обществено обсъждане и процедурите по отношение на „Води“. Но фермерите трябва да знаят, че без „зелена светлина“ от ЕК ние не трябва и няма да ги пуснем, добави тя

 

c