Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Зала „Добрич“ отваря днес за първи път след обновяването й, ремонтиран е и органът (СНИМКИ)

Концертната зала “Добрич” е построена през 1975 година и разполага със 700 места

За първи път днес, след мащабния ремонт по проект, отваря врати концертна зала „Добрич“, популярна като Органова зала.

Беше ремонтиран и монументалният музикален инструмент, който прави тази зала уникална.

Общината реализира  проект "Обновяване на културна инфраструктура – зала Добрич“, финансиран от Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. и комбинирана подкрепа от "Регионален фонд за градско развитие“ АД. Стойността на проекта е 3 272 308,13 лева.  

Избраха кой ще ремонтира залата с органа, фирмите от Добрич са отстранени

По проекта са изпълнени много строително-ремонтни дейности. Осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение. Направена е външна рампа, обособени са специални зрителни места. Монтиран е и асансьор в помощ на трудноподвижни хора, като са приспособени и санитарни помещения. Направен е също ремонт на покрива и на водоотводнителната система, на фасадите, гримьорните, спомагателните помещения и коридорите, на зрителната зала и сцената.

Сцената вече е приспособена за танцови изпълнения.

Реализирани са и предвидените енергоспестяващи мерки.  Монтирани са нови системи за отопление и вентилация. 

Грохот от съоръжение към зала "Добрич" обещава звуков тормоз над гражданите (ВИДЕО и СНИМКИ)

Доставено е обзавеждане и оборудване за гримьорни, билетен център, сцена, работни и санитарни помещения. Почистен, ремонтиран и настроен е и органът в залата, който е изработен през 1986 г. от "Alexander Schuke Orgelbau – Potsdam“ в стила на известната потсдамска органостроителница и може еднакво сполучливо да изпълнява както полифонична музикална фактура, така и хомогенния характер на романтичните и по-късни стилове.

Концертната зала “Добрич” е построена през 1975 година и разполага със 700 места, с фоайета, гримьорни, репетиционни и други помещения. Идеята за построяване на органа в Добрич е стара, възниква още в началото на 80-те години на миналия век, посочват от Община Добрич. По решение на ръководството тогава започват преговори с немската фирма „Александър Шулке“, която е построила органите в зала „България“ и Фестивалния комплекс във Варна. Фирмата е източногерманска, с база в град Потсдам.

Органът в Добрич с 30-годишен юбилей

Известната органистка от Добрич Мария Славова разказва, че през 80-те години на миналия век сред културната общественост на Добрич възниква идеята, че за обогатяването на музикалния живот на града е потребно в новостроящата се по това време зала „Георги Кроснев” (сега з. „Добрич”) да се постави орган. Ръководството на града взима присърце това предложение и с решение на Окръжния съвет за култура през 1983 г. се започват преговори с органостроителната фирма “Alexander Schuke Orgelbau - Potsdam” (ГДР), разказва органистката Мария Славова. Тази фирма е построила през 1973 г. органа в зала „България” и е авторитетно предприятие с респектираща близо 200-годишна история (осн. през 1820). Сериозно участие в изработката на инструмента взимат и добричлии.

c