Четвъртък, 18 юли 2024

18.07.2024

Последвайте ни

Задълбочава се сътрудничеството между България и Косово в областта на храните, животновъдството и растениевъдството

Министерският съвет одобри проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и храните на България и Министерството на земеделието, горите и развитието на селските райони на Косово в областта на селското стопанство и развитието на селските райони. Това съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.
През последните години между българското министерството на земеделието и това на Косово е налице взаимно желание за разширяване на сътрудничеството в областта на земеделието и развитието на селските райони. С подписването на Меморандума ще бъде създадена нормативна рамка за бъдещото развитие на двустранните отношения в областта на храните, животновъдството, растениевъдството, лозарството, развитието на селските райони, научните изследвания и рибарството.
Основната цел на сключването на Меморандума е задълбочаване на сътрудничеството между двете министерства, чрез обмен на информация, трансфер на експертни познания и обучение, въвеждане на нови технологии в растениевъдството, животновъдството, рибарството и аквакултурите, техническо и административно сътрудничество.
БТА припомня, че българският държавен глава Румен Радев беше на двудневно официално посещение в Косово през декември 2023 г. В Призрен той се срещна с президента на Косово Вьоса Османи-Садриу и с премиера Албин Курти. Радев разговаря и с представители на българската общност, както и с техни сдружения. Българският президент участва в откриването на новия офис на „Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Косово“ и на кабинет на българския почетен консул в Прищина Абедин Хасани. 

c