Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Южна Корея извика посланика на Русия, за да изрази протест срещу пакта за отбрана между Москва и Пхенян

Южна Корея извика днес руския посланик, за да изрази протест срещу пакта за взаимна отбрана между Русия и Северна Корея, подписан преди два дни от руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на държавно посещение на Путин в Пхенян, предаде Асошиейтед прес.
Правителството на Южна Корея осъди споразумението като заплаха за сигурността на страната и заяви, че ще обмисли възможността да достави оръжия на Украйна, за да й помогне да се справи с руската инвазия.
Южнокорейският заместник външен министър Ким Хон-кюн повика руския посланик Георгий Зиновиев, за да му изложи позицията на Сеул относно споразумението между Путин и Ким и предполагаемото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея.
За момента южнокорейското външно министерство не посочва какво точно е било казано по време на срещата, уточнява АП.
Южна Корея, развиващ се износител на оръжие с добре въоръжена армия, подпомагана от САЩ, предостави хуманитарна помощ и друга подкрепа на Украйна, като наред с това се присъедини към наложените под ръководството на САЩ икономически санкции срещу Москва. Сеул обаче не е предоставял пряко оръжие на Украйна, позовавайки се на дългогодишната си политика да не доставя въоръжение на държави, които участват в активен конфликт. 

c