Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Японският император Нарухито и императрица Масако пристигнаха в Лондон, не е предвидена официална среща с британския премиер Сунак

Японският император Нарухито и съпругата му - императрица Масако, най-сетне пристигнаха в британската столица Лондон за държавното си посещение във Великобритания, което бе дълго отлагано, предаде Ройтерс.
Дневният ред на визитата им включва посещение на Оксфордския университет, който и двамата са завършили, както и тържествена вечеря с британския крал Чарлз Трети, но там не е залегнала официална среща с британския премиер Риши Сунак, отбелязва агенцията.
Нарухито и Масако трябваше да посетят Великобритания през 2020 година, за да се срещнат с кралица Елизабет Втора, но тогава визитата бе отложена заради пандемията от КОВИД-19.
Първото презокеанско пътуване след коронацията на Нарухито бе за погребението на кралица Елизабет през 2022 година, посочва Ройтерс. Преди сегашното посещение във Великобритания 64-годишният император изтъкна изтънчеността на членовете на британското кралско семейство, демонстрирана към него при пристигането му за следването в Оксфорд в началото на 80-те години на миналия век.
"Имам скъпи спомени от разтапящото гостоприемство, с което бях удостоен от Нейно величество кралицата и от кралското семейство. Те ме накараха да се чувствам един от тях", заяви Нарухито на пресконференция в Токио. Той пристигна на летище "Станстед" в Лондон днес следобед, отбелязва Ройтерс.
Визитата му е третото чуждестранно държавно посещение във Великобритания, откакто Чарлз бе коронован, и първо, след като бе диагностициран с рак. Нарухито изказа благодарността си, че британският крал ще приеме него и съпругата въпреки болестта си.

c