Петък, 23 февруари 2024

23.02.2024

Последвайте ни

Вятърната централа "Свети Никола" край Каварна с рекордно производство през ноември

Нов месечен рекорд отбелязва ВяЕЦ „Свети Никола“. Най-големият вятърен парк в България приключи месец ноември с производствен рекорд, като през миналия месец турбините на вятърният парк на AES България осигуриха за българските потребители 42 006 MWh зелена електроенергия, съобщиха от ВЕЦ-а. Това е най-високото производство на вятърния парк за месец ноември от влизането му в експлоатация през 2010 г. Генерираната от ВяЕЦ „Св. Никола“ електроенергия през миналия месец е с над 40% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Благодарение на пиковите месечни производства през тази година ВяЕЦ „Свети Никола“ приключва единайсетмесечието с най-голямо производство от 330 195 MWh спрямо всички предишни години. Ако тенденцията се запази и през декември, се очаква 2023 г. да бъде рекордна по производство година от пускането на парка в експлоатация до днес.    

 Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България за по-зелено енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството от ВЕИ. Паркът е с обща мощност 156 МВт. и е разположен край Каварна. ВяЕЦ „Свети Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра“. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.

c