Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Военноморските сили на САЩ и Канада проведоха рядка съвместна мисия в Тайванския проток

Американски и канадски боен кораб преминаха днес през Тайванския проток в рамките на рядка съвместна мисия в този невралгичен морски път, съобщиха военноморските сили на САЩ на фона на засиленото напрежение между Пекин и Вашингтон във връзка с китайските претенции за самоуправляващия се демократичен остров, предаде Ройтерс.
Американският разрушител с управляеми ракети "Чун-хун" (USS Chung-Hoon) и канадската фрегата "Монреал" (HMCS Montreal) са извършили "рутинно преминаване" през пролива "през води, които са в открито море и са свободни за корабоплаване и облитане в съответствие с международното право. Съвместното преминаване на "Чун-хун" и "Монреал" през Тайванския проток демонстрира ангажимента на САЩ и нашите съюзници и партньори за свободен и отворен Индо-тихоокеански регион", се казва в изявлението на Седми американски флот.
Американски военни кораби преминават през пролива около един път месечно. Не е обичайно обаче те да правят това съвместно с плавателни съдове на съюзнически държави, отбелязва Ройтерс.
Мисията се проведе в момент, когато министрите на отбраната на САЩ и Китай, Лойд Остин и Лин Шанфу, участват в голямата среща на високо равнище в областта на отбраната и сигурността в Азия "Диалог Шангри-Ла" този уикенд в Сингапур.
На конференцията Остин упрекна Пекин заради отказаната среща с Ли, в резултат на което двете големи сили остават в задънена улица по отношение на Тайван и териториалните спорове в Южнокитайско море.
До момента няма официална реакция от страна на Китай за преминаването на двата кораба. Китайските въоръжени сили обаче редовно осъждат подобни действия като опити на Вашингтон да създаде напрежение. Последната подобна публично оповестена американско-канадска съвместна мисия в тесния проток се състоя през септември, отбелязва Ройтерс.
Китай засилва военния и политическия си натиск в опит да принуди Тайван да приеме претенциите му за суверенитет над него, които правителството в Тайпе категорично отхвърля.
 
 

c