Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

ВНА: Австралийското правителство стартира проекти за официална помощ за развитие във Виетнам

Австралийското правителство стартира проекти за официална помощ за развитие във Виетнам, включително такива за адаптиране към климатичните промени и изграждане на инфраструктура за възобновяема енергия, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА).
Миналия юни Австралия обяви пакет от помощи в размер на 105 милиона австралийски долара за устойчиво инфраструктурно планиране и частни инвестиции във възобновяемата енергия във Виетнам.
През август Австралия обяви друг пакет на стойност 60,48 млн. австралийски долара за периода 2023-2034 г.а за адаптиране към изменението на климата в делтата на Меконг във Виетнам, която е силно засегната от климатичните промени.
На срещата на високо равнище за зелена икономика между Австралия и Виетнам във вторник двете страни обещаха да засилят сътрудничеството си в областта на климата и енергетиката за постигане на целите за намаляване на въглеродните емисии и насърчаване на устойчивостта в региона.
Събитието беше част от Програмата между Австралия и Виетнам за зелена икономика, стартирала миналата година, за да се насърчи сътрудничеството между правителствата на двете страни и бизнеса в областта на зелената икономика.
В своето изказване сенаторката Джени Макалистър, заместник-министър на Австралия по въпросите на изменението на климата и енергетиката, която е на посещение във Виетнам, заяви, че Австралия също е готова да подкрепи Виетнам и Югоизточна Азия в процеса на трансформация на чистата енергия.
"Сътрудничеството е ключът към разкриването на икономически възможности за Австралия и Виетнам, тъй като нашите страни и международни партньори преминават през трансформация в областта на чистата енергия", каза тя.
Тя подчерта, че Австралия желае да работи в партньорство с виетнамското правителство, производителите и местните общности в делтата на Меконг, за да облекчи въздействието на изменението на климата.
(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ВНА)

c