Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Висок интерес към информационната кампания на Български фермерски съюз

На висок интерес се радват събитията, част от Националната информационна кампания „Възможности за подкрепа на земеделските стопани – 2023 г.“ на Български фермерски съюз. В шестте града – Пазарджик, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Шумен и Добрич,  председателят на организацията Георги Стоянов запозна присъстващите с мисията и дейността на Съюза. Той подчерта и основната идея на кампанията - информиране на земеделските стопани за всички възможности, от които могат да се възползват.

Програмата включва три панела. В „Очаквания към старта на Кампания 2023 – възможности и основни предизвикателства за агросектора“ Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, Петър Кировски, директор на дирекция „Растениевъдство“ и Даниел Илиев, експерт в Министерство на земеделието, разясняват новите интервенции и правила при директни плащания  и агроекология за 2023 г. В частта „Възможности за подкрепа на агросектора чрез Плана за възстановяване и устойчивост на България“ Мария Христова от дирекция „Развитие на селските райони“, Министерство на земеделието, представя всички нови възможности за подкрепа на инвестиции в агросектора през 2023 г. по Плана. В третата част експертът от Български фермерски съюз Николай Вюстен прави експертна оценка относно съвместимостта на проектите с финансиране по ПВУ с Принципа за „Ненанасяне на значителни вреди“, след което в дискусионен  формат се обсъждат въпроси и възникнали казуси. В Бургас по желание на местните беше добавен и четвърти панел, който акцентира върху Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА 2021-2027 г.)

Събитията продължават, като те са с начален час 10:00 (регистрация на участниците в 9:30) и отворен достъп за всички заинтересовани. През следващата седмица домакини са Хасково – 21 март, конферентна зала в парк-хотел „Европа“; Кърджали – 22 март, конферентна зала в хотел „Арпезос“ и Смолян – 23 март, зала 201 – Областна администрация – Смолян. Предстоят информационни кампании и в Плевен, Перник, Благоевград, Видин и Велико Търново.  

c