Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Виена дуо и студентско късометражно кино на "Виа Понтика" в Балчик

Флейтистката Десислава Добрева и китаристката Божана Павлова – Виена Дуо, ще се представят днес с класическа музика в рамките на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” в Балчик. Инструменталният концерт „Танцуващи  истории” ще започне в 18.00 ч. в ТКИЦ „Мелницата“. В програмата са включени произведения на Бела Барток, Мауро Джулиани, Астор Пиацола, Атанас Уркузунов.

Десислава Добрева и Божана Павлова се събират в началото на 2020 г., след което изнасят рецитали в рамките на значими фестивали като Forum Gitarre Wien, Софийски музикални седмици, Австрийски музикални седмици, Дни на класическата китара във Варна, Концертен цикъл „Игназ Плейел“ и др.

Второто фестивално събитие за 13 септември – прожекцията на късометражно кино, ще започне в 20.00 ч. В Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъдат представени филми от CILECT PRIZE 2023.

В компилацията THE CILECT PRIZE 2023 са включени общо 277 филма – 121 игрални, 99 документални и 57 анимационни филма. Всяко училище, което е пълноправен член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите – игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Всички изпратени студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE. Всяко училище гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории. Официалната церемония по представянето на наградата обикновено се провежда в годишните конференции на СИЛЕКТ. Първата такава церемония е в Мадрид на 21 ноември 2006 г. THE CILECT PRIZE е първата по рода си награда, присъдена на студентски филми от цялата общност на училищата, пълноправни членове на СИЛЕКТ.

Три събития са предвидени в програмата на младежкия форум за 14 септември. Импровизационното театрално ателие „Аз и огледалото” ще стартира в 11.00 ч. в открити пространства в Двореца. В проекта ще се включат студенти от Нов български университет.

„Вила”ЩОРК” от Балчик” е озаглавена изложбата с интериорни проекти на студенти от Университета по изкуствата в Букурещ, която ще бъде открита в 17.00 ч. в Художествената галерия.

Фестивалният 14 септември ще завърши с представлението на артистите от Драматичен театър „Гео Милев” в Стара Загора „Лъжци по неволя”, със специалното участие на Николай Урумов. Началният час на събитието в читалище „Паисий Хилендарски” е 18.00.

 

c