Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Великобритания ще приведе отбранителната си промишленост на военна нога, обяви премиерът Сунак в Полша

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак обяви днес при посещението си в полската столица Варшава, че ще приведе отбранителната промишленост на страната на военна нога, обявявайки ново дългосрочно финансиране от десет милиарда британски лири (12,43 милиарда долара) за производство на боеприпаси в контекста на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.
"Ще приведем британската отбранителна индустрия на военна нога. Един от основните уроци от конфликта в Украйна е, че имаме нужда от по-трайни запаси от боеприпаси и че промишлеността трябва да бъде в състояние да ги възстановява бързо", заяви Сунак на съвместна пресконференция в Полша с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той предупреди и за нарастване на заплахата за международната безопасност, като в същото време отбеляза, че "опасността не бива и да се преувеличава". "Не сме на ръба на война и не я търсим", заяви британският премиер, цитиран от Ройтерс.
Ройтерс предаде още, че Сунак е обявил повишаване на разходите за отбрана на Великобритания на 2,5 процента от брутния вътрешен продукт на страната, като те ще достигнат 87 милиарда британски лири (108 милиарда долара) годишно в периода до 2030 година.
Британският министър-председател добави, че страната му не може да се самоуспокоява в момент, в който светът се намира в най-опасната ситуация от края на Студената война насам.
Ройтерс посочва, че Сунак е притискан от съпартийците си от управляващата Консервативна партия да увеличи по-скоро военните разходи, след като заяви, че може да направи това "толкова бързо, колкото икономическите условия го позволяват".
Увеличаването на британските отбранителни разходи, които сега са около 2,32% от БВП, не само би било приветствано от Консервативната партия на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори във Великобритания, на които социологическите проучвания предричат загуба на консерваторите, но и би отслабило доводите на онези кандидати за управлението на държавата, които отдават първостепенна важност на отбраната, отбелязва Ройтерс.
Подобен ход би бил посрещнат добре и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който призовава страните членки на алианса да изпълнят препоръката от блока за военни разходи в размер на поне 2 процента от БВП.
"В свят, в който наблюдаваме най-опасната ситуация от края на Студената война насам, ние не можем да се самоуспокояваме", обяви Сунак по време на пресконференцията заедно със Столтенберг във Варшава.
"Докато противниците ни се обединяват, ние трябва да направим повече, за да защитим нашата страна, нашите интереси и нашите ценности. Сега Европа се намира в повратен момент за своята сигурност, който е знаков за отбраната на Обединеното кралство. Това е вложение за поколения напред в британската безопасност и британското благоденствие, което ще ни направи по-спокойни у дома и по-силни отвъд границите ни", подчерта британският премиер.
Обявените от правителството му допълнителни 75 милиарда долара за отбрана в течение на шест години правят Великобритания страната с вторите по размер военни разходи сред страните членки на НАТО, посочва Ройтерс. Правителството обяви това, след като Сунак обеща да увеличи британската военна помощ за Украйна с 500 милиона британски лири, с което общата сума в подкрепа на Киев за тази финансова година става 3 милиарда лири, обръща внимание агенцията, като допълва, че това решение е приветствано от украинския президент Володимир Зеленски.

c