Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Великобритания информира за две експлозии край бреговете на Йемен

Британската организация за търговско мореплаване (UKMTO) информира за две експлозии от днес край бреговете на Йемен, предаде Ройтерс.
Организацията е получила два сигнала за инцидент на 50 морски мили, или около 93 километра, западно от йеменския пристанищен град Ходейда.  
По първоначална информация взривовете са били на около 5 морски мили (малко над 9 километра) от въпросния кораб, който е осъществил връзка с коалиционните сили, действащи в региона. От плавателния съд са уверили, че по него няма нанесени щети, нито ранени членове на екипажа.
Британската организация за търговско мореплаване уточнява, че корабът е продължил по курса си.
В последно време йеменските бунтовници хуси атакуват търговски кораби, минаващи през Червено море. Хусите заявяват, че нападат плавателни съдове, свързани с Израел, като по този начин показват подкрепата си за радикалното палестинско движение "Хамас" във войната с израелските сили.
Именно заради тези нападения по инициатива на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин бе създадена коалиция за военна операция "Пазител на благоденствието" с цел охрана на корабоплаването в региона.

c