Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Вашингтон и Париж призовават за предотвратяване на ескалацията на конфликта в Ливан и Иран

Дипломат номер едно на САЩ Антъни Блинкън и неговата френска колежка Катрин Колона са обсъдили мерки за „недопускане на ескалация на напрежението в Ливан и Иран“, предаде Франс прес, като се позова на изявление на американския Държавен департамент.
Двамата министри са обсъдили по телефона „важността на мерките, които трябва да гарантират, че конфликтът в Газа няма да напусне своите граници. Основна част от дискутираните мерки са насочени към намаляване на напрежението на Западния бряг и предотвратяване на ескалацията му в Ливан и Иран“, информира в свое съобщение за пресата Матю Милър, говорител на държавния департамент.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отпътува тази вечер за Близкия Изток за новата си обиколка в региона, етап от която ще бъде и Израел в момент, в който опасенията за регионално разрастване на конфликта в резултат на войната между Израел и „Хамас“ се засилват, посочва Франс прес.
Френският президент Еманюел Макрон във вторник призова Израел „да избягва всяко поведение, което би могло да доведе до ескалация, специално по отношение на Ливан“, след като фигура номер две в ръководството на Хамас Салех ал Арури беше убит в предградие на Бейрут по време на предполагаемо нападение от страна на Израел. Висш служител на министерство на отбраната на САЩ увери снощи, че действително се касае за израелска атака.
Вчера в Иран две експлозии предизвикаха смъртта на 84 души близо до гроба на генерал Касем Солеймани, архитект на военните операции на Иран в Близкия изток. Те са станали в момент, в който на гроба е имало церемония по повод годишнината от убийството на Солеймани. Взривовете допринесоха за повишаване напрежението в региона, допълва Франс прес.

c