Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Въоръжени лица нападнаха синагога и църкви в Дагестан, убиха свещеник и шестима полицаи

Въоръжени лица нападнаха синагога и църкви в руския Кавказ, като убиха свещеник и шестима полицаи, предаде АФП, като се позова на Националния антитерористичен комитет и полицията.
Нападенията бяха извършени в столицата на руската република Дагестан, Махачкала, и в крайбрежния град Дербент. Дагестан е руски регион с преобладаващо мюсюлманско население, съседен на Чечения, който също така се намира близо до Грузия и Азербайджан.
Следственият комитет на Русия заяви, че е започнал наказателно разследване за "терористичен акт", без да дава повече подробности. "Тази вечер в градовете Дербент и Махачкала бяха извършени въоръжени нападения срещу две православни църкви, синагога и полицейски контролно-пропускателен пункт", съобщи руският комитет за борба с тероризма, цитиран от ТАСС.
"По първоначални данни при тези терористични нападения са загинали свещеник от Руската православна църква и полицейски служители", продължава той. 
Общо шестима полицаи са убити, а 12 са ранени при нападенията, съобщи говорителка на Министерството на вътрешните работи на Дагестан. Тя добави, че 66-годишният свещеник е бил убит в Дербент. Съобщава се и за убит охранител на църква.

c