Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Вълнуващи премиери и международни гастроли в новия сезон на ДТ "Йордан Йовков" Добрич

Новото заглавие в творческата програма на театъра ще е по произведения на Чудомир

Драматичен театър "Йордан Йовков" в град Добрич се готви за старта на новия театрален сезон с няколко вълнуващи премиери. След успешното гастролиране в Лондон със спектакъла "Последния полов атлет", директорът на театъра Стефан Спасов обяви нови проекти, които ще радват публиката както у нас, така и в чужбина.

"Планираме да направим още едно камерно представление в началото на новия сезон отново с Николай Урумов като режисьор и актьор в него. С това представление може би ще направим гастроли в САЩ и Канада," сподели пред Про Нюз Добрич Спасов. "Ще бъде в камерен състав, така че да може лесно да пътува и да не бъде тежко обслужването технически – декор, тежък звук. За да може това представление да има дълъг живот и да излезе извън граница."

На голямата сцена ще бъде представена постановката с работно заглавие "Присмехулници" с драматизация и режисура на Невена Митева, базирана на произведенията на Чудомир. "Чудомир не е правен тук в Добрич и мисля, че ще бъде интересно преживяване за добричката публика да види нашия прочит на Чудомир," каза Спасов. Това ще бъде първото представяне на Чудомир в Добрич и обещава да бъде вълнуващо събитие за местната публика.

Театърът ще продължи да играе успешни заглавия като "Криворазбраната цивилизация", "Църква за вълци" и "Боряна", които са се утвърдили като фаворити сред зрителите в различни градове на България. Спасов отбелязва: "Ние си проправихме път в много малки градчета – Вълчи Дол, Тутракан, Алфатар, Шабла, Аксаково, Карлово, Хисаря, Сопот – това са градове, в които знаем, че сме си свършили работата и можем да повторим и да потретим с други спектакли."

Тези постановки, базирани на българска драматургия, са особено популярни в по-малките населени места. "В тези по-малки градове хората по-добре възприемат български текстове, българска история, българска драматургия. Затова и "Криворазбраната цивилизация" върви толкова добре, и "Боряна"', и "Църква за вълци", и "Женско царство", сега и "Чудомир"," добавя Спасов.

Театърът се стреми да задоволи вкуса и исканията на своята публика, като същевременно поддържа репертоар, който може да пътува и да обезпечи финансовото добруване на театъра. "Когато има такива заглавия, които могат да пътуват и могат да обезпечат финансовото добруване на театъра, тогава можем да си позволим да имаме по-елитарно заглавие в камерна сцена, което да е за малко по-различен тип публика," пояснява Спасов.

c