Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

В София бе открита изложбата за художника от Добрич Христо Господинов - Печката „In memoriam“

Автор на герба на Добрич и на идеята центърът на града да бъде освободен от автомобили

Изложба на Христо Господинов - Печката ''In memoriam'' е представена в Дома на архитекта в София. Тя може да се види до 13-и септември, включително. Посветена е на 20-годишнината от смъртта на добричкия художник Христо Господинов-Печката.
Роден на 6 май 1945 година в с. Краище, той умира на 57 години на 12 септември 2003 г. при срутване в КК „Албена“.
Завършва художествена гимназия „Илия Павлов“ гр. София през 1965 г. и НХА „Николай Павлович“, гр. София през 1972 година. През 1972 г. е на 3 месечна специализация в Полша. В периода 1972 – 1987 г. – е Главен експерт по оформление на градската среда и художествения синтез с архитектурата и главен художник на град Добрич. Автор на герба на града.
През 1973 г. разработва проект с название „Естетизация на средата, в която живеем“ с основна концепция освобождаване на централната част на град Добрич от автомобилите. Проектът е реализиран през 1975 г.
Владее всички технологии в областта на изобразителните изкуства – метал, дърво, камък, гоблен, графика в материал, грънчарско колело.
Има 15 самостоятелни изложби и участия в 12 общи национални изложби в София, Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора на графика, цветна рисунка и рисувана керамика. Участва в международното биенале на графиката в град Варна.
Самостоятелни и колективни изложби в чужбина в Русия и Италия. Последната му самостоятелна изложба – рисувана керамика, е в Сан Луи – Франция. Отделни негови работи са притежание на частни галерии във Франция, Германия, САЩ, Швеция, Холандия, Русия, Япония и др. Член на СБХ и Ротари клуб.

Изложбата показва графики и рисунки, както и видео презентация със негови снимки и творби в различни сфери.

На откриването присъстваха съпругата му Соня и дъщеря му Велина Христова, също художник.

c