Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

В Добрич се проведе събитие по програма „Интеррег VI-А Румъния-България“ (СНИМКИ)

Беше разяснено Ръководството за подготовка на проекти по Приоритет 3 – Образован регион, специфична цел 4.2

Двустранната Търговска камара България – Румъния организира информационно събитие в Областна администрация – Добрич, за да запознае заинтересованите с информация за подготовка на проекти по една от целите на Приоритет 3 - Образован регион.

Срещата в зала "Европа" в Областната администрация започна с приветствие от Светослав Кьосев, зам.-председател на Двустранна Търговска камара България – Румъния (ДТКБР), който след това представи предстояща покана по Приоритет 3 – Образован регион, на Програмата Интеррег VI-А Румъния-България.

По-специално представянето беше насочено към Ръководството за подготовка на проекти по Приоритет 3 – Образован регион, специфична цел 4.2 – Подобряване на равния достъп до приобщаващи и качествени услуги в образованието, обучението, и учене през целия живот чрез разработване на достъпна инфраструктура, включително чрез насърчаване на устойчивостта за дистанционно и онлайн образование и обучение.

Бяха обсъдени допустими кандидати, бюджет на поканата, разпределение на проектен бюджет, авансови плащания, междинни и финално плащане, начин на подаване, индикативен тип действия, дефиниции за проекти, индикатори на ниво Програма, допустимост на разходите, разходи по подготовка и отчитане, както и очаквания прием.

Целта на Двустранната търговска камара България Румъния е да подпомага и насърчава румънско-българските контакти и проекти, както и да създава партньорства между тях. Дейността и е свързана основно с това да бъде платформа, която предоставя актуална информация относно възможностите между двете страни.

ДТКБР предоставя необходимата подкрепа на съществуващи организации и институции в двете страни чрез собствените си офиси в София, Букурещ и Силистра. Дейността на Камарата насърчава и популяризира сътрудничеството между България и Румъния и подпомага изпълнението на различни трансгранични проекти, като фокусът е подпомагане на институциите с оглед развиване на трансграничният регион между България и Румъния.

В края на срещата представителите на неправителствения, публичния и бизнес сектори участваха в дискусия, където имаха възможност да зададат въпросите си към представителя на Двустранна Търговска камара България – Румъния.

c