Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

В Добрич представиха книгата на д-р Владимир Калоянов „Цената на българщината в Таврия (1917-1945)“

В Регионална библиотека „Дора Габе“ бе представена книгата на д-р Владимир Калоянов „Цената на българщината в Таврия (1917-1945 г.), с участието на доц. д-р Димитър Маринов от ВСУ "Черноризец Храбър" и Георги Чунчуков, инициатор на проявата.

Директорът на библиотеката Теодора Денкова приветства и представи гостите и благодари за възможността да се срещнем с автора и научим повече за неговото дългогодишно изследване – една книга за паметта и съхраняване на националната идентичност.

Доц. д-р Димитър Маринов проследи основни моменти от книгата – политически инспирирания глад през 1921-23 г., 1932-33 г., тоталните репресии, постепенната асимилация, насилственото изселване в Сибир и Таджикистан, като постави акцент върху дълбочинните интервюта с живи свидетели на събитията – покъртителни истории за цената на оцеляването и българщината.

За изследователския си труд, авторът сподели: „Такива книги се пишат цял живот. Или веднъж в живота. Успях да събера между кориците времена на стълкновения, войни, глад – моя живот, облечен в спомените на моите съселяни. Исках да напиша книга за моята земя, за народното богатство – песните, фолклора. Благодарение на земята и фолклора ние там оцеляваме. Въпреки трудностите и препятствията, песента е тази, която ни обединява. Не е лесно да асимилираш българин, който обича България…Поет станах по неволя, слушайки народни песни в скута на майка си, защото ни беше забранено да говорим български…“. Владимир Калоянов завърши срещата с думите „Затова съм дошъл – да споделя болката. Болката по-лесно се лекува като се сподели.“.

В края на вълнуващото събитие, добричката публика имаше възможност да види уникални архивни кадри от документалния филм „Един изстрел“ на режисьора Васил Барков, за сърдечното посрещане на таврийските българи, пристигнали с влакове и каруци през 1943-1944 г. в България.

c