Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

В Албена започва Агро семинарът на НАЗ с акцент върху устойчивото зърнопроизводство

„Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари“ – това е темата на Националния Агро Семинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. 11-ото издание на земеделския форум започва в 13.00 часа днес в Maritim Hotel Paradise Blue в курорта Албена.

На събитието са поканени министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, Георги Тахов, изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, Смилена Костова, главен секретар на Икономическия и социален съвет.

В първия ден от програмата НАЗ ще връчи стипендията „Иван Генчев Танев“. Отличието е учредено с Решение на Управителния съвет в памет на Иван Генчев Танев, основател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и негов председател в периода декември 2011 г. – август 2014 г.

Лекционната част ще започне със Снежана Благоева и Георги Ралчев от постоянното представителство на България в Брюксел. Генералният спонсор на събитието, Агрополихим, ще представят темата “Азотни торове и устойчиво земеделие  с няколко акцента: Амониев нитрат с нисък въглероден отпечатък, Карбамид с инхибитори, Течен азотен тор с доставка до клиента, Зърнен терминал Варна Запад.

За климатичните промени и селекцията в условия на климатичен стрес ще говорят проф. Валентин Казанджиев и доц. д-р Веска Георгиева от НИМХ, както и доц. д-р Н. Петровска и доц. д-р В. Вълкова от Института по царевицата – Кнежа. Технологика, партньори в проекта AgroDigiRise, ще презентират използването на сателитни данни.

През втория ден семинарната програма ще започне със спонсора на събитието – Тайтън Машинъри.

c