Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Увеличават се случаите на дрогирани шофьори и употреба на наркотици в Добрич

Увеличение на работата, свързана с притежанието и употребата на дрога, отчетоха на брифинг днес директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Цветан Пировски, ръководителят на Районна прокуратура Петко Тухчиев и говорителя на обвинението в Добрич Даниел Илиев.

Отчетено беше, че има увеличение на престъпленията, свързани с разпространението и употребата на наркотици. Това може да се дължи, както на по-активната работа на полицията и прокуратурата по установяване на тези престъпления, така и на ръста на този вид престъпления, посочи районният прокурор.

Тази година районната прокуратура  е внесла 122 досъдебни производства за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. По тях има 60 ефективни и 105 условни присъди, наложени са 49 глоби и 99 наказания за управление на МПС в определен срок.

20 са досъдебните производства за управление на автомобил след употреба на алкохол, след като шофьорът веднъж е осъждан за същото. По тези обвинения има 14 ефективни присъди, няма условни.

Има 114 досъдебни производства срещу водачи, управлявали автомобили след употреба на дрога. 4 са ефективните присъди, 99 са условните- Наложени са 58 глоби и 98 наказания лишаване от правоуправление за определен срок.

Внесени са 17 дела за управление на автомобил след като водачът вече е осъждан за същото престъпление.

Делата, свързани с притежание на наркотични вещества, са били 78. По тях има 9 ефективни присъди, 12 условни и на 43 лица са наложени глоби.

По всички внесени дела има осъдителна присъда. Общият брой осъдени за този вид престъпления е 264.

c