Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Украинският премиер представи два нови проектозакона за улесняване набирането на нови военнослужещи в Украйна

Украинският министър-председател Денис Шмигал представи два нови проектозакона, които имат за цел да улеснят набирането на нови военнослужещи, необходими спешно на фронтовата линия, предаде ДПА.
Според представените нови законопроекти възрастовото изискване за отбиване на военна служба ще бъде намалено от 27 на 25 години, което ще даде на въоръжените сили на Украйна незабавен достъп до още две възрастови групи, потенциално наброяващи повече от 400 000 млади мъже.
Освен това се предвижда да бъдат прегледани отново тези, които досега са били квалифицирани като негодни за военна служба.
Украинците на възраст между 18 и 60 години, които подлежат на военна служба, занапред ще трябва да бъдат вписани във военния регистър и редовно да актуализират информацията си.
Повиквателните за наборна военна служба и постъпване в армията ще могат да бъдат изпращани и по електронен път според адреса на регистрация, независимо от действителното местоживеене, а не само по пощата, както е в момента, което ще направи възможно да бъдат призовавани и мъжете в чужбина.
Вторият проектозакон предвижда по-строги санкции в случай, че не бъде предоставена информация във военния регистър на Украйна. Пренебрегването на призовката ще води до затворнически присъди вместо глоби.
Неспазването на правилата за регистрация може да доведе до конфискация на автомобили, замразяване на банкови сметки и забрана за получаване на заеми.
Украинците, живеещи в чужбина, ще могат да получат нови документи за самоличност от консулствата само в случай, че са включени във военния регистър.
В новите проектозакони все още могат да настъпят промени.
Главнокомандващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни днес заяви, че не е доволен от работата на военните центрове за призоваване, които отговарят за набирането на нови военнослужещи за поддържане на военните усилия на Украйна срещу руските сили, предаде Ройтерс.
Залужни каза това на пресконференция в Киев малко след като украинският парламент разпространи текста на проектозаконите, предвиждащи реформи в програмата за набиране на нови военнослужещи във въоръжените сили на Украйна, включително намаляване на възрастта на мъжете, които могат да бъдат мобилизирани, от 27 на 25 години.

c