Неделя, 25 февруари 2024

25.02.2024

Последвайте ни

Ученици от Генерал Тошево на урок в горска класна стая

На открит урок сред природата, са били днес учениците от първи до четвърти клас на СУ „Никола Йонков Вапцаров“. На въпроси като - Как да си построим къщичка от клони, къде да запалим огън и да си приготвим храна докато сме в гората? - са опитали да отговорят домакините от ДГС - Генерал Тошево по време срещата с любознателните ученици. В заниманията в гората участие са взели над 150 деца от начален курс, заедно със своите преподаватели и горските служители от стопанството, информираха организаторите на съвместната междуведомствено-образователна инициатива.

"За първи път работим с деца от това училище. Техните преподаватели ни се обадиха преди дни и поискаха да започнем да организираме и с тях часове по горска педагогика. И тъй като в края на месеца по традиция отбелязваме Световния ден на земята, решихме че ще е най-добре да направим поход сред природата, защото децата обичат да играят на открито", сподели директорът на ДГС-Генерал Тошево инж. Йорданка Найденова.

В горската класна стая децата са научили как се опъва палатка, как се пали огън и какво трябва да се направи с жаравата когато си тръгнат от гората.

"За да е урокът още по-интересен поставихме децата в ролята на героя на Даниел Дефо  Робинзон Крузо и ги научихме как могат да си построят къща от клони, как да оградят огнището си, за да не плъзне огъня извън очертанията и как сами да си приготвят топла храна. Бяхме им купили различни лакомства и малките ученици с удоволствие се включиха в подготовката на обяда си", добави още инж. Найденова.

На 1 май по традиция всички семейства от Генерал Тошево излизат на пикник в гората. Затова и служителите на ДГС-Генерал Тошево са решили да научат децата как да опазват природата, как да не допускат пожари в гората и какво да направят в края на деня, преди да си тръгнат към вкъщи.

"Започнахме да работим с най-малките ученици от общината. Надеждата ни е, че постепенно ще ги научим да обичат гората и да я пазят, да я разбират и да оценяват значението ни. Ако всяка година добавяме нови знания към това, което им показахме днес съм сигурна, че ще оставим зеленото богатство на България в сигурни ръце", традиционно оптимист е инж. Найденова.

c