Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Участници в пленера "Хартията" в Добрич представиха творчеството и опита си

Публиката в галерията се срещна с таланта и експериментите на Десислава Денева и Павлина Сърбова

В поредната вечерна среща Десислава Денева и Павлина Сърбова представиха пред колеги и посетители творчеството и опита си в различни направления на изкуството, довели до избора им на изразни средства.

Десислава Денева разказа за дългогодишните експерименти и опита си в нелеката техника на енкаустиката, структурните и пластични напластявания, живописта, превърнала се в нейно амплоа. В работите ѝ присъстват текстурните въздействия на колажа и мекотата на живописта. Гостите видяха десетки творби, получили признание в България и чужбина, в които художничката уверено съчетава различни техники и материали, за да се получат запомнящи се, изпълнени със светлина картини.

В импресиите, които представи Павлина Сърбова, прозира носталгия. Творбите на художничката от Ямбол съчетават деликатни женски образи, загатнатите фасади на красиви стари сгради от родния ѝ град и птици. Работите ѝ се отличават с мекота и женственост, съхраняват настроения и емоции, а колажните техники, които използва, поставят фина дистанция във времето. Всяко от платната има своята история на появяване, а художничката предаде заряда за спомена, който те носят, интерпретирайки го по различни начини.

c