Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Творби на Асен Попов ще бъдат дарени на Художествената галерия в Добрич

Творби на скулптора Асен Попов ще бъдат дарени от дъщерята на художника – Елена Попова и нейния съпруг Любен Бойков на Художествената галерия в Добрич, съобщават от културния институт. Произведенията представляват бронзови портрети на Васил Левски, три мъжки портрета, скулптурите „Добруджанска майка“, „Добруджанско плодородие“. Дарението допълва сбирката от творби на Асен Попов във фонда на ХГ- Добрич.

Скулпторът и художник Асен Борисов Попов (1925-2008) е роден в Добрич. Завършва НХА „Николай Павлович” през 1959 г. при проф. Любомир Далчев, специалност „Монументална скулптура”.

Асен Попов работи предимно портрети и монументална скулптура. По-голямата част от творчеството му е свързано с Добруджа и нейната история – от Шабла до Дуранкулак, от Калиакра до Стожер и от Ген. Тошево до Добрич и Балчик. „Добруджанец в кръвта си, минал през борбите за освобождение на Добруджа,  през дългия си и активен творчески път не престава да носи тази своя принадлежност“, казва за него дъщеря му.

Асен Попов е автор на редица монументални композиции – „Отечествената война“ (1968 г.) с колектив в Добрич, Паметник на Дуранкулашкия бунт (1970) в с. Дуранкулак, релефната композиция „Добротица“ (1968) на нос Калиакра, паметниците на Стефан Караджа, Йордан Йовков, Адриана Будевска и др. в нашия град, Паметника на свободата в с. Стожер, на Йордан Йовков (1959) и на ген. Стефан Тошев в гр. Генерал Тошево, на Дора Габе в с. Дъбовик и др.

Изложбата с дарените творби на Асен Попов и скулптурите от фонда на Художествена галерия – Добрич ще бъдат експонирани в Зала 5 до 17 октомври 2023 г.

 

 

c