Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Църквата почита тримата светители Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст

30 януари е Денят на светите Три светители - християнски празник, отбелязван от Православната църква и Източнокатолическите църкви в памет на Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Тримата са влиятелни епископи на ранната църква и играят важна роля за оформянето на християнското богословие.

Историята на празника датира от времето на управлението на византийския император Алексий I Комнин, когато в Константинопол във връзка с учението на Василий Врач възниква спор за първенството между Отците на църквата.

Светите трима светители Василий Кесарийски (+379 г.), Григорий Назиански (+390 г.) и Йоан Златоуст (+407 г.) имат особено голяма роля в историята на Църквата, а тяхното влияние, чрез безценните им трудове, е неделима част от православната духовност и до днес. Те се утвърждават още през V в. като класически автори в християнската книжнина, изразяващи с точност учението на Църквата. Именно и затова през ХІ в. много християни в Константинопол, съобразно светията, когото предпочитат като небесен закрилник, наченали да се наричат по групи, подобни на партии, следващи имената на тримата отци - „василити", „григориани" и „йоанити". Тази нездрава тенденция в развитието на духовния живот скоро била прекратена с въвеждане на общото им честване на 30 януари от Константинополската патриаршия през 1076 г. Предание говори, че те тримата се явили във видение на Йоан, митрополит на гр. Евхаита (в Мала Азия), който известил за това самия патриарх.

Днес празникът на св. Три светители е и празник на всички православни катехизически школи, духовни семинарии, духовни академии и богословски факултети. Така се отдава заслужена почит на три светила на истинното богопознание, на правилното изповядване на православната вяра, на благодатната молитвеност и на личното, спасително благочестие в Христа. Затова св. Три светители са пример не само за богословите, но за всеки вярващ православен човек, който търси истинското освещение и спасение в Господа.

c