Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Трима френски полицаи отиват на съд заради превишаване на правомощията си при ареста на чернокож мъж

Трима френски полицаи бяха изправени днес пред съда по обвинения в умишлено използване на прекомерна сила при ареста на млад чернокож мъж, което го направи инвалид и предизвика протести, предаде Ройтерс.
Арестът на Теодор Луака през 2017 г., когато чернокожият е бил на 22 години, бе един от няколкото случая през последните години, накарали правозащитни организации да отправят обвинения за системен расизъм в полицейските среди. Тези случай предизвикаха и бурни улични протести в Париж и негови предградия.
Един от въпросните полицаи, Марк-Антоан Кастелен е удрял Луака с телескопична палка по време на ареста в северното парижко предградие Олне су Боа."Ударът, който нанесох беше в съответствие с полицейските правила и оправдан", каза 34-годишният Кастелен пред съда в парижкото предградие Бобини.
Той допълни, че нараняванията на Луака са били "ужасни" и че е мислил за това всеки ден. Поглеждайки към Луака в съдебната зала Кастелен изрази "съчувствието си".
Заедно с 42-годишния си колега Жереми Дюлен, Кастелен е обвинен за упражняване на насилие при утежняващи обстоятелства, извършено от група служители на полицията с използване на оръжие.
Третият полицай, 31-годишният Тони Ошар е обвинен за упражняване на насилие при две утежняващи обстоятелства. На четвърти полицай, присъствал при ареста, не бяха повдигнати обвинения, а обвиненията за изнасилване, първоначално предявени на Кастелен, бяха оттеглени.
Запис от охранителни камери от мястото на ареста показват как Луака е бил бит, докато е лежал на земята, сочи съдебен документ. В резултат на това се наложило Луака да бъда откаран по спешност в болница и да претърпи няколко операции.
Адвокатите на защитата определиха използваната от полицаите сила като съразмерна.
"Простичкият факт да чуем, че това насилие е било съразмерно, е наистина трудно за възприемане", каза адвокатът на Луака, Антоан Вей и добави: "Започваме този процес с известни терзания, защото знаем, че винаги е много трудно за съдебната система да съдии полицаи".Ако бъдат признати за виновни, Кастелен и Дюлен може да получат съответно до 15 и до 10 години затвор, а Ошар - седем. Присъдата по делото се очаква да бъде произнесена на 19 януари.

c