Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Трима души бяха арестувани в Германия във връзка с планирано нападение срещу катедралата в Кьолн, съобщи местната полиция

Трима души бяха задържани днес във връзка с информация за заплаха за нападение срещу Кьолнската катедрала по време на празниците, съобщиха германските власти, цитирани от Асошиейтед прес.
Днешните арести бяха извършени само няколко дни след като 30-годишен таджик беше задържан във връзка с предполагаем заговор на ислямистки екстремисти за нападение срещу световноизвестната катедрала.
Заподозрените бяха задържани в Дуисбург, Херне и Дюрен в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Били са претърсени и апартаментите им в тези градове. Не бяха съобщени подробности за самоличността им.
Според началника на полицията в Кьолн Йоханес Херманс се предполага, че всичките задържани заподозрени - включително таджикът, който беше арестуван миналата седмица - принадлежат към по-голяма мрежа, включваща хора в цяла Германия и в други европейски държави, съобщи германската информационна агенция ДПА.
Предполага се, че нападението е трябвало да бъде извършено с автомобил.
Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл нарече задържането "успех, за който бих искал да благодаря на разследващите". Ислямистките екстремисти винаги са били активни, но в момента са по-активни от обичайното, заяви Ройл. "Полицията винаги се опитва да бъде няколко крачки напред", добави той.
Малко преди Коледа полицията е получила информация за планирано нападение на бойци срещу Кьолнската катедрала. Нападението е трябвало да бъде извършено в навечерието на Нова година.
От седмица световноизвестната катедрала в града е под засилена охрана и тя е затворена за туристи от Бъдни вечер.
Обикновено през последната седмица на годината катедралата се посещава от повече от 100 000 туристи. През последните дни в сградата за литургията можеха да влизат само поклонници, но те трябваше да преминат през щателни проверки за сигурност, включващи полицейски кучета.
Тази вечер около катедралата дежурят около 1000 полицаи.

c